Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо разширяване на промишлената активност в Китай през март

През март  2020 година промишлената активност в Китай отскочи изненадващо силно от февруарското рекордно дъно, тъй като производството започна да се рестартира, след като епидемията от коронавирус беше поставена до голяма степен под контрол във втората по сила световна икономика.

Промишленият PMI индекс на Националното статистическо бюро на Китай нарасна рязко през март до 52,0 пункта спрямо рекордното февруарско дъно от 35,7 пункта, като връщането на индекса обратно над важното ниво от 50 пункта е знак за експанзия в промишлеността.

Статистическото бюро обаче заяви, че данните само отразяват възобновяването на работата след спирането ѝ през февруари и това все още не означава, че икономическата активност на Китай се е върнала към нормалността.

Производственият PMI подиндекс също скочи силно до 54,1 от 27,8 през февруари, докато подиндексът на новите експортни поръчки, който е важен индикатор за външното търсене, нарасна през март до 46,4 от 28,7 през февруари. Подиндексът, измерваш вноса, пък нарасна до 48,4 от 31,9 пункта през февруари.

Индексът PMI, измерващ непромишелната активност (най-вече в сферата на услугите), също скочи рязко през март до 52,3 пункта от рекордно дъно от 29,6 пункта през февруари.

Това доведе до солиден ръст и на общия PMI индекс на бизнес активността като цяло до 53,0 от 28,9 пункта месец по-рано.

През посочения период властите в Пекин въведоха серия мерки, за да се помогне на предприятията да възобновят производството си и да задържат работниците, включително предлагайки намаляване на данъци и връщане на средства. В началото на тази седмица пък Китайската народна банка понижи основния лихвен процент на междубанковия пазар в страната, което е последното усилие на Пекин да рестартира икономика, бореща се за възстановяване след вирусната епидемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени