Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на БВП на Италия с 6% през 2020 г. е напълно реалистичен

Италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери заяви в сряда, че прогнозата на най-голямото бизнес лоби в страната за спад на брутния вътрешен продукт с 6% през тази година заради коронавирусната криза е напълно реалистична.

Коментарите му са факт, след като във вторник националната бизнес асоциация Confindustria заяви, че вирусната епидемия ще доведе до сериозна рецесия през 2020 година.

"За съжаление тези оценки са реалистични, но в същото време можем да кажем, че италианската икономика може да се стреми към енергичен отскок след края на епидемията", заяви Гуалтиери в интервю пред вестник Il Fatto Quotidiano, цитирано от Ройтерс.

Правителството на Италия не планира да прави свои собствени оценки за въздействието на коронавируса върху и без това крехката икономика на страната до края на април, когато е предвидено да публикува своя "Документ за икономика и финанси".

Ройтерс напомня, че икономиката на Италия се повиши с 0,3% през миналата година, а правителството очакваше БВП да нарасне с 0,6% през тази година, но тази прогноза беше факт преди смъртоносната вирусна зараза да се появи в страната в края на февруари.

В края на март пък източници на Ройтерс посочиха, че Министерството на финансите очаква икономиката на Италия да се свие около 3% през тази година.

Министър Гуалтиери също така заяви, че новият правителствен стимулиращ пакет, който трябва да бъде одобрен този месец, ще бъде "значително по-голям" от мерките на стойност 25 милиарда евро, които бяха приети през март, като този финансов пакет ще бъде достатъчен, за да се подкрепят компаниите и домакинствата през целия период на коронавирусната епидемия.

Той каза, че това ще включва разширяване на държавните гаранции за компании, които търсят ликвидност, обезщетения за безработица и подкрепа за хората с ниски доходи.

Министърът също така посочи, че при настоящите условия използването на Европейския механизъм за стабилност (фонда на еврозоната ESM) за борба с кризата не е опция, и че освен намесата на Европейската централна банка, Европа трябва да координира споделена фискална политика.

"Необходими са нови решения, за да се осигури паритет на условията и да се определи адекватен споделен и надежден отговор", заключи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени