Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните цени с 30%, след като Рияд призова за спешна среща на "ОПЕК+"

Петролът поскъпна за кратко с близо 30%, след като Саудитска Арабия призова за спешна среща на ОПЕК, Русия и други производители на петрол във формата "ОПЕК+" за стабилизиране на петролния пазар, съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA.

Съобщението, направено от Саудитска Арабия в четвъртък, подсилва растящите в последно време сигнали, че Рияд и Москва може би са готови да прекратят т.нар. "петролна ценова война" и битката си за пазарен дял, като започнат отново да си сътрудничат.

Доналд Тръмп пък написа в Туитър, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е разговарял с руския президент Владимир Путин, като американският президент очаква двата големи производителя на петрол да обявят съкращаване на производството с "около 10 и дори 15 милиона барела на ден". От Кремъл обаче категорично опровергаха твърденията на Тръмп за разговор на Путин с Бин Салман.

Също в четвъртък и руският президент Владимир Путин призова производителите и потребителите на петрол заедно да намерят решение, което да подобри ситуацията на световните пазари.

Всичко това допринесе за рязко поскъпване на "черното злато" на световните пазари на суровини с близо 30%, преди да последва известна стабилизация на малко по-ниски нива.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни поскъпват в късния следобед с 20% към $ 29,75 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се повишават с 23% към $ 25,00 за барел.

Според анализатори евентуално намаляване на петролното производството с между 10 и 15 млн. барела на ден би било безпрецедентно и вероятно ще се нуждае от участието на още повече държави-производителки извън ОПЕК и извън формата "ОПЕК+".

В тази връзка Ройтерс съобщава, че петролните регулаторни органи в Тексас, САЩ, проучват възможността за намаляване на производството в този щат, където се добива повече от 5 милиона барела суров петрол на ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна