Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц призова за бързо отпускане на помощта от фонда ESM без излишна бюрокрация

Домбровскис: ЕK е отворена за всички възможности за отговор на коронавирусната зараза

| обновено на 03.04.20 в 11:23
Олаф Шолц, финансов министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е отворена за всички варианти в отговор на извънредните ситуации на коронавируса, каза вицепрезидентът на комисията Валдис Домбровскис пред италианския вестник La Repubblica, когато беше попитан дали управителният орган на ЕС би подкрепил емитирането на еврооблигации.

"Ние сме отворени за всички възможности, имаме нужда от амбициозен, координиран и ефективен отговор срещу кризата", посочи той в интервю, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

"Логично" беше да се използва спасителният фонд на Европейския механизъм за стабилност (ESM) като следваща линия на отбрана, тъй като той вече беше капитализиран, но беше необходим "прагматичен компромис", за да може да се активира, добави г-н Домбровскис.

Късно снощи германският финансов министър Олаф Шолц пък заяви пред телевизионния оператор ARD, че страните от еврозоната, които се нуждаят от помощ от Европейския механизъм за стабилност, трябва да я получат бързо.

Олаф Шолц е убеден, че Европейският механизъм за стабилност, спасителният фонд на еврозоната, разполагащ с 400 млрд. евро, разполага с инструменти, подходящи за използване по време на настоящата вирусна пандемия, която засегна особено силно страни като Италия и Испания.

"Имаме възможността да кажем, че можем да направим нещо като предпазна мярка", посочи пред ARD Шолц, предаде Ройтерс. Той добави, че всяко такова действие ще бъде обвързано с правила, но че те трябва да са подходящи за настоящата ситуация, в която са необходими финансови средства за здравеопазване и за осигуряване на работните места.

"От моя гледна точка е особено важно да се гарантира, че ако дадена държава каже, че иска да използва тези средства, тогава няма да има куп еврокомисари, които отиват там и първо прекарват седмици, обсъждайки с тях как трябва да променят политиката си през следващите години", посочи немският финансов министър.

Той подчерта, че помощта трябва да потече бързо, като добави: „Не ни е нужна Тройка, която да идва и първо да прави предложения за бъдещето, както сме виждали в други страни". Той визира Гърция, която беше спасена по време на суверенната дългова криза в еврозоната, но след като екип от служители на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, известен като "Тройката", редовно посещаваше Атина, за да провери напредъка по спасителни ангажименти и да вземе решение дали да предостави поредния следващ транш от заеми.

Подобно мнение изказа и френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който заяви в четвъртък, че спасителният фонд ESM трябва да бъде предоставен като източник на финансиране за държави при поставени минимални условия и без без стигма за използването на това финансиране.

През миналата седмица лидерите на ЕС дадоха на финансови министри срок до 9 април, за да излязат с идеи как да се финансира възстановяването на европейските икономики от нанесените от коронавируса огромни щети, след като Германия и Нидерландия не се съгласиха с призива на Франция, Италия, Испания и още шест други държави за създаването на общ европейски дългов инструмент, добил популярност като "корона облигации"



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!