Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колапс на бизнес дейността в еврозоната и във Великобритания през март заради коронавируса

Икономическата активност в еврозоната и във Великобритания колабира през март, тъй като опитите за овладяване на пандемията на коронавирус тласнаха правителствата в цяла Европа да спрат дейността на огромна част от своите икономики - от магазини до фабрики и ресторанти, показват резултати от редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Вирусната пандемия вече доведе до заразяването на повече от един милион души по целия свят, парализирайки икономиките, тъй като потребителите, притеснени за здравето и сигурността си на работното място, останаха вкъщи и ограничиха своите разходи.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се свлече през март до рекордно историческо дъно от 29,7 пункта спрямо 51,6 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 31,4 пункта, отбелязвайки най-драматичен месечен спад от началото на това проучване през юли 1998 година. По този начин индексът PMI падна дълбоко в негативна територия (под важното ниво от 50 пункта), което е знак за силно ограничаване на бизнес дейността.

"Данните сочат, че икономиката в еврозоната вече се свива с годишно темпо, приближаващо се до 10%, като още по-лошото неизбежно ще настъпи в близко бъдеще", посочи главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Подобно на промишленото производство, бизнес дейността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите също почти спря, като съответният PMI падна до рекордно дъно от 26,4 пункта спрямо 52,6 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 28,4 пункта.

Според Уилямсън секторът на услугите в момента преживява особено бруталното негативно въздействие на епидемията от Covid-19, тъй като пътуванията, туризмът, ресторантьорството и другите развлекателни дейности бяха силно засегнати от рестриктивните мерки за борба с коронавируса.

С оглед на факта, че повсеместно въведените блокади и карантини вероятно ще продължат още известно време, бизнес оптимизмът също изчезна. Индексът PMI на бизнес очакванията в сферата на услугите се срина наполовина до ниво от 33,5 пункта спрямо 61,3 пункта през февруари, което е с цели 8 пункта под предишното рекордно дъно, достигнато през ноември 2008 г., когато избухна световна финансова криза и когато започна да се оформя дълговата криза в еврозоната.

Поради високата несигурност компаниите намалиха нивата на заетост., като беше регистрирана загуба на работни места за пръв път от повече от пет години насам, при това с най-силен спад от юни 2009 г.

Резки спадове на бизнес активността бяха наблюдавани във всички четири водещи икономики, но най-сериозното влошаване беше отчетено в Италия и Испания, които се оказаха през март най-силно засегнати от вирусната пандемия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, удари 11-годишно дъно от 35,0 пункта (най-ниско ниво от февруари 2009 г.) спрямо 50,7 пункта през февруари, като индексът, измерващ активността в сферата на услугите, се срина до рекордно дъно от 31,7 пункта спрямо 52,5 пункта месец по-рано.

Коронавирусната епидемия влоши рекордно и общият PMI индекс на Франция до историческо дъно от 28,9 пункта спрямо 52,0 пункта през февруари и индексът в сферата на услугите до 27,4 от 52,5 пункта.

Още по-брутално влошаване на бизнес дейността беше отчетено в Италия, където общият PMI индекс се свлече до 20,2 през март от 50,7 през февруари, а в сферата на услугите - до едва 17,4 пункта от 52,1 пункта месец по-рано.

Второто сериозно огнище на коронавирусната епидемия в еврозоната - Испания, също отбеляза драматичен спад на общата бизнес активност, като съответният общ PMI индекс падна през март до 26,7 от 51,8 пункта през февруари, а в сферата на услугите - до спад с близо 30 пункта до дъно от 23,0 пункта.


Коронавирусът удари много силно и бизнеса във Великобритания, като и в този случай рекордният спад в дейността на промишлените фирми и на тези от сферата на услугите също беше продиктуван от принудителното затваряне на значителна част от икономика, за да се забави разпространението на заразата.

Индексът PMI на агенциите IHS Markit и CIPS, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, удари през март рекордно дъно от 36,0 пункта спрямо 53,0 пункта през февруари и предварителен индекс от 371 пункта, като това е най-ниско негово ниво, откакто стартира проучването през януари 1998 г.

Британският сектор на услугите претърпя най-бруталния си спад от началото на това проучване през януари 1996 г., като съответният PMI индекс се срина през март до рекордно дъно от 34,5 пункта спрямо 53,2 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 35,7 пункта.

Самото проучване беше проведено между 12 и 27 март, обхващайки по този начин и периода, след като премиерът Борис Джонсън разпореди на 20 март затварянето на барове, ресторанти, фитнес зали и други услуги, за да се забави разпространението на коронавирус.

Технологичните услуги бяха единствената област, която сигнализира за повишаване на бизнес активността през март. Това вероятно отразява нареждането на британските власти хората да си останат вкъщи.

Подобно на драматичното влошаване на икономическата активност в еврозоната, икономистите очакват, че и БВП на Великобритания ще се сви с или над 10% през второто тримесечие - много по-лошо, отколкото по време на световната финансова криза. Според тях обаче е възможно рязко възстановяване, когато епидемията от коронавирус достигне пик и започне да отслабва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!