Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Франция ще преживее най-лошата рецесия от Втората световна война

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция вероятно ще преживее през тази година най-лошата икономическа криза след края на Втората световна война, надвишавайки далеч спада на БВП с 2,2% през световната финансова криза от 2008 - 2009 г., заяви в понеделник финансовият министър на страната Брюно льо Мер, предаде Ройтерс.

"Икономиката вероятно ще се свие с повече от отчетените през 2009 година 2,2 на сто. Това показва степента на икономическият шок, пред който сме изправени", посочи Льо Мер по време не негово изслушване пред Сената на Франция чрез телеконферентна връзка.

През миналия месец правителствените оценки, заложени в спешната актуализация на бюджета, сочеха, че БВП на страната ще се сви с 1% през тази година, но след това управляващите в Париж посочиха, че тази оценка ще трябва да бъде преразгледана в низходяща посока.

Още през март Брюно льо Мер посочи, че 21 хиляди в страната са поискали от държавата заеми за 3,8 млрд. евро, които да им помогнат да се справят със силно негативното въздействието на коронавируса.

Франция нареди на всички в цялата страна да си останат по домовете от 17 март, след като затвори всичкия несъществен бизнес. Властите смятат, че карантината ще продължи поне до 15 април.

Статистическият офис Insee съобщи миналия месец за спад на икономическата активност с 35 на сто и изчисли, че за всеки месец от карантината годишният спад на БВП ще бъде с по 3%

Услугите, тежката индустрия и строителството поемат най-големите удари, отворени остават шепа сектори като супермаркети и аптеки.

Около 5 милиона френски работници, или един от четирима в частния сектор, ще получават помощи, субсидирани от държавата, за да се избегнат масови постоянни съкращения, съобщи в понеделник Министерството на труда.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна