Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската индустрия очаква срив на производството през следващите три месеца

Германското индустриално производство вероятно ще се срине през следващите три месеца, заяви във вторник водещият икономически институт Ifo, тъй като индексът, измерващ очакванията на немските производители, отбеляза през април най-големият спад, откакто започна това проучване през далечната 1991 г.

Съответният индекс на немския институт падна драматични до -20,8 пункта от +2,0 пункта през март.

Икономистът от Ifo института - Клаус Волрабе каза: "Предполагаме, че това негативно развитие все още е малко подценявано, тъй като повечето отговори на нашата ежемесечна анкета бяха получени до средата на март". Трябва да се има предвид, че строгите ограничителни мерки, целящи овладяване на разпространението на коронавируса и включващи дори временното спиране на производството на редица немски индустриални гиганти като "Фолксваген", бяха въведени през втората половина на март.

Институтът Ifo отбеляза, че очакванията в автомобилната индустрия са особено песимистични, като съответният индекс падна отвесно от +4,2 пункта през март до -36,0 пункта през април. Производителите на каучукови и пластмасови изделия също наблюдават значителен спад, като индексът при тях се понижи от +2,9 до -32,0 пункта. В машиностроенето индексът падна до -24,0 от -10,0 пункта месец по-рано.

"Химическата индустрия се чувства по-малко засегната от последствията от коронавирусната пандемия", посочи Клаус Волрабе, тъй като съответният индекс се понижи по-скромно от -21, до -10,0 пункта. За производителите на електронно оборудване индексът падна от -0,8 до -11,0 пункта.

Всички индустрии обаче са силно засегнати от пандемията на коронавирус. Индексът падна до -37 пункта при производството и обработката на метали и при други автомобилни конструкции, до - 24 пункта за производителите на текстил и до -22 пункта за производителите на дрехи. За производителите на метални изделия индексът спадна до -20 пункта.  Дори производителите на фармацевтични продукти също очакват спад в производството през следващите три месеца, като съответният индекс достигна -19 пункта.

Само сред производителите на храни и напитки спадът на производствения индекс за следващите три месеца индекса не е толкова ясно изразен, като съответният индекс остава на положителна територия. При производителите на храни индексът падна от +20 до +3,8 пункта, а при производителите на напитки - от +27 до +6,4 пункта.

Негативното проучване на института Ifo за производствените нагласи е факт, след като по-рано във вторник немската официална статистика Destatis отчете нарастване на производство в Германия през февруари.

Промишленото производство се увеличи през февруари с 0,3% спрямо януари, когато нарасна с цели 3,2 на сто. На годишна база производството през февруари се понижи с 1,2% след спад с 0,9% месец по-рано.

Трябва обаче да се има предвид, че данните отразяват периодът преди пандемията от коронавирус да удари силно Европа и най-голямата европейска икономика. В тази връзка Destatis отбеляза, че през февруари вирусната пандемия все още не е имала съществено влияние върху индустриалното производство в Германия.

С оглед на това Министерството на икономиката направи мрачна оценка по отношение на производствените перспективи, заявявайки, че епидемията от коронавирус доведе до "рязко спиране" на започналото току-що възстановяване на индустриалната икономика след двегодишна слабост.

"Производството в промишлеността ще отбележи голям крах през март и през второто тримесечие", посочи икономическото министерство.

В понеделник Федерацията на германските индустрии (BDI) пък заяви, че очаква свиване на икономиката с между 3% и 6% през настоящата година, но само ако икономическата дейност в страната бъде прекъсната за максимум шест седмици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна