Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще участва в планираната за 9 април среща на "ОПЕК +"

Министерството на енергетиката на Русия потвърди във вторник, че страната ще участва в предстоящата видеоконферентна среща на производителките на петрол във формата "ОПЕК +" на 9-и април, четвъртък, съобщават РИА Новости и Ройтерс.

Руската информационна агенция също така съобщи, че все още не е постигнат консенсус между Русия и Саудитска Арабия относно цените на петрола, което беше и в основата на отлагането на постигане на окончателно споразумение за срещата на "ОПЕК +" в четвъртък, а не както беше предварително планирано тя да се проведе в началото на седмицата (на 6 април).

Според информация на агенция ТАСС, ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, водят преговори за тримесечно намаляване на производството на петрол.

Потенциалната сделка ще продължи от май до края на юли 2020 г. Месец май ще бъде избран за отправна точка на споразумението, "тъй като петролните доставки за април вече са планирани", посочиха вътрешни източници на руската агенция.

Междувременно агенция Ройтерс цитира вътрешен документ, според който министрите на енергетиката от групата на 20-те водещи икономики (Г-20) ще свикат извънредна видеоконферентна среща на в петък (10 април), "за да се гарантира стабилността на енергийния пазар".
"Очакваме с нетърпение една продуктивна дискусия с оглед на засилените от нас усилия в тези предизвикателни времена ", се казва във вътрешния документ за срещата на министрите на енергетиката на Г-20.

Призивът идва от настоящия домакин на срещите на Г-20 - Саудитска Арабия, която все още има спорове с Русия.

Риад потвърди, че ще свика видеоконферентна среща на енергийните министри от Г-20 в петък, "за да се насърчи глобалният диалог и сътрудничество, за да се осигурят стабилни енергийни пазари и да се даде възможност на по-силната глобална икономика". Министрите на енергетиката също така ще действат за облекчаване на въздействието на пандемията на коронавирус върху глобалните енергийни пазари.

Предстоящите важни срещи идват на фона на драматичният спад на петролните цени през март с оглед на силно намаляващото потребление на петрол в световен план заради пандемията от коронавирус, която доведе до истински икономически застой. Заради Covid-19 търсенето на петрол в световен мащаб е спаднало с приблизително 30%, или около 30 милиона барела на ден.

В очакване на тези две важни събития, петролните фючърси поскъпват с близо 2% през днешната търговия, тъй като участниците на пазарите на суровини се надяват, че най-големите производители в света ще успеят да се договорят за по-съществено съкращаване на производство на суров петрол.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нараства във вторник с 1,9% към $ 33,70 за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през май - с 1,8% към $ 26,55 за барел. По този начин те компенсират част от вчерашните солидни понижения съответно с 3,1% към $ 33,05 за барел и с цели 8% към $ 26,08 за барел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна