Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не успя да договори икономически отговор на пандемията

След цяла нощ преговори финансовите министри от еврозоната ще заседават отново в четвъртък

Мариу Сентену, председател на Еврогрупата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по време на продължилите цялата нощ преговори за по-голяма съвместна подкрепа за техните икономики, засегнати от коронавирусната пандемия, като шефът на Еврогрупата обяви в сряда сутринта, че дискусиите спират до четвъртък, съобщава Ройтерс.

"След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но все още не сме го постигнали", заяви в сряда председателят на Еврогрупата Мариу Сентену и допълни: "Преустанових срещата на Еврогрупата, като тя ще продължим утре (четвъртък)".

"Моята цел остава: Силна спасителна мрежа в ЕС срещу въздействието на Covid-19 (за защита на работниците, фирмите и държавите) и ангажиране със значителен по размер план за икономическо възстановяване", написа той в Туитър.

Дипломатически източници и официални представители заявиха, че спорове между Италия и Нидерландия за това какви условия трябва да бъдат поставени при европейското кредитиране на правителствата, борещи със пандемията от Covid-19, са довели до блокиране напредъка по отношение на помощта, оценява на около половин трилион евро (500 млрд. евро).

„Италианците искат да бъде споменат взаимен дълг, като възможен инструмент, който да бъде анализиран допълнително в бъдеще. Холандците казаха „не“, казал източник на Ройтерс.

Представител, участвал в разговорите, заяви, че около 7 ч. българско време днес Холандия единствена отказала да подкрепи текста, който се очаква министрите да договорят, за да бъдат подкрепени нови икономически мерки от лидерите на 27-те членки на ЕС.

Министрите на финансите от еврозоната започнаха разговорите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многобройни почивки, възобновявания и двустранни преговори, в опит да се договори съвместен финансов пакет от мерки за подпомагане на правителствата, компаниите и отделните хора, засегнати икономически и финансово от вирусната пандемия.

Те се надяваха да се споразумеят за програма за 500 млрд. евро, която да ограничи икономическия спад и да финансира възстановяването от пандемията.

Основен проблем в преговорите бяха т.нар. "корона облигации" - общ дългов инструмент, предлаган от Франция, Италия, Испания и шест други страни членки, за да се подпомогне финансирането на огромните публични разходи и стимулиращите икономиката пакети на фона на вирусната криза. Германия, Нидерландия, Австрия и някои други държави обаче продължават да не са съгласни с идеята за емитиране на съвместните облигации (на общ дълг).

Емитирането на съвместен дълг представлява ключова битка между южните икономики като Испания и Италия и икономическият север, воден от Германия и Ниделандия, откакто започна последната финансова криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако все пак в четвъртък се стигне до споразумение, комбинираният общоевропейски отговор и този на правителствено ниво може да доведе до най-голямата по размер програма за фискална подкрепа в света, надминавайки дори тази на Съединените щати, показват изчисленията на Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна