Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с общоевропейски подход към мобилните приложения за борба с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се в сряда Европейският съюз да приеме общоевропейски подход при използването на мобилни приложения за проследяване на разпространението на коронавирус, показва документ на Европейската комисия, видян от агенция Ройтерс.

ЕК посочва, че този мобилен обобщен набор от инструменти ще включва обща схема за използване на анонимни, обобщени данни за проследяване на хората, които са влезли в контакт със заразени с коронавирус, както и за наблюдение на хората, намиращи се под карантина.

Решението идва, след като няколко държави от ЕС внедриха всякакви мобилни приложения, предизвиквайки критики от страна на някои активисти за поверителността на личните данни, които се притесняват, че тези проследявания могат да станат постоянни, след като приключи коронавирусната криза.

"Фрагментиран и некоординиран подход рискува да попречи на ефективността на мерките, насочени към борба с кризата Covid-19, като същевременно причини сериозни вреди на единния пазар и на основните права и свободи", се посочва в документа на ЕК.

"Следователно е необходимо да се разработи общ подход към използването на цифрови технологии и данни в отговор на настоящата криза".

Ще бъде представена методология за наблюдение и оценка на ефективността на мобилните приложения, тяхната оперативна съвместимост и трансгранични последици и дали те спазват правилата за сигурност, поверителност и защита на данните, посочва документът на Комисията, видян от Ройтерс.

За да се успокоят опасенията, свързани с поверителността, ще има строго ограничение за обработката на лични данни, което ще бъде унищожено, веднага след като вирусната криза бъде поставена под контрол.


Франция работи по проследяващо мобилно приложение "StopCovid"

Междувременно френски министър посочи, че неговото правителство работи върху приложение за смартфони, което би могло да предупреди потребителите, ако те влязат в контакт с коронавирусен носител.

Франция, която навлезе в четвъртата седмица на национална блокада, наложена, за да се забави разпространението на епидемията от коронавирус, проучва начини за прекратяване на ограничението за придвижване, включително посредством приложение за проследяване на контактни със заразени с коронавирус хора.

"В борбата срещу Covid-19 технологиите могат да помогнат", заяви в интервю за вестник Le Monde министърът по технологиите на Франция Седрик О. "Нищо обаче няма да бъде решено без широк дебат", добави той.

Министърът каза, че Франция работи по проект, наречен "StopCovid" - Bluetooth-базирано приложение, което потребителите да инсталират на мобилния си телефон доброволно.

Ефективността му обаче ще зависи от това, хората, които доброволно използват приложението, да информират, че са тествани позитивно за коронавирус. Тогава приложението ще уведоми всички хора, които са били в близък контакт с тези лица, които са се определили като позитивни носители на Covid-19.

Ройтерс напомня, че френски закон забранява индивидуалното проследяване на смартфони, за разлика от страни като Китай, Тайван и Южна Корея, които използват показанията на местоположението на смартфона, за да проследят контактите на хора, които са тествани положително с коронавирус, или на които им е била наложена карантина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна