Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет млн. лева помощ, за да стигнат българските оранжерийни зеленчуци до потребителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на  Фонд "Земеделие" разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители за реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Подпомагането за земеделските стопани е част от мерките, които се въвеждат от държавата заради пандемията от коронавирус, съобщиха от фонда.

Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. Те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство.

Подпомагане ще получат локални вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за кампания 2019 и са били определени като допустими.

Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата, те трябва да докажат пред Фонд "Земеделие" с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ "Земеделие".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна