Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън все още е в интензивно отделение

Спешното отделение на лондонската болница, в която е приет за лечение Борис Джонсън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразеният с коронавирус британски премиер Борис Джонсън продължава да е в интензивнвото отделение на лондонската болница „Сейнт Томас“, но реагира положително на лечението и е в добро разположение на духа, съобщи говорител на премиера. Той диша нормално, не се налага използването на респиратор. На фона на поредния рекорд от 936 починали за последното денонощие обаче няма надежди за британците скоро да бъде облекчена общонационалната карантина.  

Говорителят на премиера каза, че продължава стандартното лечение с кислород на Борис Джонсън и че откакто е на болнично легло е престанал да работи по съвет на лекуващите го лекари. Външният министър Доминик Рааб, който пое някои от функциите на премиера, днес отново ръководи редовното всекидневно заседание на правителството за борбата с коронавируса. 

След противоречиви информации, в крайна сметка стана ясно, че правителството ще направи оценка на карантината следващата седмица както бе планирано – три седмици след въвеждането й. Заместник-министърът на здравеопазването Едуард Аргар заяви сутринта, че сега не е най-доброто време за промени и е добре да се изчака пика на пандемията. 

Аргар отново призова хората да останат по домовете си независимо от прогнозата за хубаво време по  Великденските празници този уикенд. Кметът на Лондон Садик Хан изрази мнение, че страната и особено столицата, която е най-сериозно засегната от кризата, са далеч от облекчаването на карантината. 

Първият министър на Уелс вече обяви, че карантината там със сигурност ще продължи и няма да бъде вдигната следващата седмица. И изобщо се налага мнението, че скоро ще има облекчаване на карантината, както мнозина сигурно се надяват. Предшественичката на Борис Джонсън – Тереза Мей – се опита да разсее появилите се съмнения, че има вакум във властта:

„Ние имаме правителствена система на управление. При отсъствието на Борис Доминик Рааб оглавява кабинета. Знам от всичко, което съм видяла и чула, че този кабинет, който се подкрепя от отлични научни съветници и първокласни обществени служители, е абсолютно ангажиран и твърдо решен да се справи с тази криза“.

Самото правителство днес се похвали, че вече се правят по 14 000 теста за коронавирус дневно, макар и това да е още далече от амбициите за 100 000 теста дневно до края на април. Като положителна новина бе отчетено, че повече от 20 000 служители в здравепозването и техните семейства са били тествани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна