Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Михаил Букурещлиев

С обич към децата, фолклора и радиото

БНР Новини
2
Михаил Букурещлиев дарява своя партитура на певиците от квартет „Абагар“
Снимка: Личен архив

Отбелязваме 90 години от рождението на изтъкнатия фолклорист, диригент и музикален педагог – д-р Михаил Букурещлиев. Напусна ни през 2018 г., но остави трайно присъствие в музикалното ни изкуство. Често казваше, че е връстник на Радиото. Цялата си професионална дейност отдаде на децата, фолклора и „Старата къща“.

Постъпва в редакция „Народна музика“ през 1953 г. По инициатива на Радио София участва в организирането на първите събори-надпявания (инициатори са Коста Колев и Георги Бояджиев) – идея, развита в национално движение за народно творчество. Михаил Букурещлиев работи като старши научен сътрудник в Института по музика (днес Институт за изследване на изкуствата) при БАН, където защитава докторска дисертация върху детския музикален фолклор. 

Неговата най-голяма творческа рожба е детско-юношеският ансамбъл „Изворче“ към Националния дворец на децата в София – първият детски ансамбъл в България, който популяризира фолклора сред младежите. Основан от Букурещлиев през 1961 г., ансамбълът обединява всички изяви на народното изкуство – песни, танци, изпълнения на народни инструменти. 

Ансамбъл „Изворче“ на фестивал в Закопане, Полша, 1984 г. Снимка: Архив на Никола Колев

Едни от най-изявените музиканти, солисти на професионалните ансамбли, са възпитаници на „Изворче“, а по-късно и преподаватели в школата на състава. Заслуга за успехите имат дългогодишните ръководители: Михаил Букурещлиев (гл. худ. ръководител и диригент на хора), Михаил Йорданов (диригент на оркестъра), Рахила Петрова и Никола Колев (хореографи на танцовия състав).

В периода 1984-1988 г. Букурещлиев ръководи Държавния ансамбъл „Филип Кутев“. Забележителна е неговата научна и публицистична активност. Автор е на книги и сборници с народни песни, статии и студии в научни издания и периодичния печат. Известни заглавия са „Популярни народни изпълнители“ в съавторство с Елена Огнянова, „Златопръстия“, „Откак се помня, все пея“ (песни на Вълкана Стоянова), „Чародейката на Странджа“ (песни на Магда Пушкарова) и много други.

Със своята богата творческа, педагогическа, изследователска и обществена дейност Михаил Букурещлиев се нарежда сред ярките фигури в българската музикална култура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия