Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ с над 6 млн. за втора поредна седмица

Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, нарасна за втора поредна седмица с над 6 милиона, като в рамките на последните три седмици доближи 17 милиона на фона на строгите ограничителни мерки, целящи ограничаване на коронавирусната епидемия, която доведе до внезапно спиране на почти цялата икономика на САЩ.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата за седмицата до 4-ти април се увеличиха до 6,606 милиона след 6,867 милиона седмица по-рано и 3,3 милиона през седмицата до 21-ви март.

Така само в рамките на последните три седмици беше отчетена загуба на 16,8 милиона американски работни места, което е ясен знак, че коронавирусната пандемия вече вкара водещата световна икономика в рецесия.

По този начин само в рамките на последните три седмици новите искове за помощи при безработица успяха да надвишат почти двойно най-големия брой хора, подали молби за обезщетения при безработица по време на последната глобална рецесията през 2007-2009 г., когато 8,7 милиона американци загубиха работата си.

Графика на седмичните молби за помощи при безработица

С оглед, че повече от 95% от американците вече се намират под някаква форма на карантина и на социална дистанция, оставайки си вкъщи, хиляди фирми бяха принудени да съкратят, дори само временно, част от своя персонал, което принуди хората да подадат лавина от молби за помощи през безработицата през последните три седмици.

В началото на април щатите Калифорния, Джорджия, Мичиган и Ню Йорк отчетоха най-голям брой искове за помощи при безработица, като молбите се увеличиха особено силно в Джорджия след засилване на вирусната епидемия и в този щат, което накара и неговият губернатор да нареди затваряне на почит цялата местна икономика.

Най-големият щат в страната - Калифорния, отчете и най-голям брой молби при безработица през последните три седмица, или около 2,5 милиона.

Анализатори и икономисти очакват, че новите молби за помощи при безработица ще продължават да се покачват, че тъй като голяма част от икономиката на САЩ удари спирачка и спря, не може да се очаква цялостно възобновяване на нормалната икономическа активност през следващите месеци.

Според тях нивото на безработица в САЩ вече надвишава 10%, или повече от два пъти по-високо, отколкото през март, когато официалната безработица беше на ниво от 4,4%. С текущото темпо на покачване нивото на безработица може скоро да надмине 15% и дори 20% с което да доближи нивата, които не бяха виждани от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

В очакване на подобен негативен сценарий преди време Конгресът на САЩ одобри предложеният от администрацията на президента Доналд Тръмп рекорден финансов пакет от стимулиращи мерки за 2,2 трлн. долара.

Тази финансова помощ включва и предоставянето на всеки безработен до $ 600 на седмица за период до четири месеца, което е еквивалентно на $15 на час за 40-часова работна седмица. За сравнение, минималната работна заплата, определена от правителството, е около $ 7,25 на час, а средното изплащане на обезщетения при безработица в началото на годината беше около $385 долара на човек на месец.

Това накара и самите предприятията да насърчават най-ниско платените си служители да кандидатстват за обезщетения за безработица, за да се възползват от допълнителните $ 600 на седмица за период до четири месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна