Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд и Москва са съгласни на голямо намаление на производството на петрол

ОПЕК и други петролни държави, начело с Русия, са постигнали принципно споразумение във формата "ОПЕК+" за много голямо по размер съкращаване на петролното производство.

Според източници на Ройтерс, Саудитска Арабия и Русия са постигнали принципно съгласие за рекордно съкращаване на производството на петрол в рамките на "ОПЕК+" с до 20 млн. барела на ден, което би се равнявало на около 20% от световните доставки.

Целта е да се подкрепят цените на "черното злато", които отбелязаха истински срив през март и в началото на април с оглед на ценовата война между Рияд и Москва за пазарен дял на фона на коронавирусната пандемия, която доведе до спиране на почти цялата световна икономика и до рязко намаляване при търсенето на петрол.

Глобалното търсене на петрол се понижи с 30 милиона барела, или с 30% от световните доставки, тъй като мерките за борба с коронавирусната зараза доведе до приземяване на самолетите по цял свят, до намалено използване на наземните превозни средства и до рязко ограничаване на икономическата активност.

И според информация на "Уолстрийт джърнъл" двете водещи производителки са успели да преодолеят основните пречки за сключване на сделка за намаляване на петролните добиви, като Саудитска Арабия би намали производството си с четири милиона барела на ден, докато Русия - с два милиона барела на ден. Ирак и другите големи страни износители на петрол все още не са се договорили за конкретни съкращения на производството на петрол, но се предполага, че става въпрос за общо намаляване на добивите в рамките на "ОПЕК+" с поне 10 млн. барела на ден, или около 10% от световните ежедневни доставки.

Планирана за днес видеоконферентна среща на "ОПЕК+" продължава.

Петролните фючърси скочиха първоначално след информацията на Ройтерс, че може да се стигне до рекордно съкращаване на петролното производство с 20 млн. барела на ден. Фючърсите на петрола брент нараснаха към $36,40 за барел, а тези на американският лек суров петрол към $28,35 за барел.
След информацията на "Уолстрийт джърнъл" обаче за очаквано по-умерено намаляване на добивите беше заличен голяма част от този силен ценови риск, като към 19:00 ч. българско време фючърсите на петрола брент с доставка през юни поскъпват с 3% към $ 33,80 за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 4,6% към $ 26,25 за барел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна