Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският БВП може да се свие с 15-25% през второто тримесечие заради Covid-19

Икономиката на Обединеното кралство ще бъде потопена в тежка рецесия през второто тримесечие, ако продължи въведената национална блокада и ограничителни мерки, целящи забавяне на разпространението на коронавирус, съобщи в четвъртък Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), предаде финансовата агенция dpa-AFX.

"Мозъчният тръст" също така прогнозира 5-процентен спад на икономическото производство през първите три месеца. Според NIESR, ако "блокада продължи", брутният вътрешен продукт (БВП) може да се понижи с около 15 до 25% през второто тримесечие, заяви NIESR.

"Ограничителните мерки причиняват най-голямото свиване на икономическата активност от 1921 г.“, посочва NIESR и добавя: "Те намаляват общата активност с около 20% през всеки месец, като са възможни и по-сериозно негативни ефекти в някои сектори, ако продължи наложената блокада".

Тази прогноза на спад на БВП през две последователни тримесечия означава, че икономиката на Великобритания е в техническа рецесия, след като в края на 2019г. тя се намираше в застой (нулев растеж).

"Силното въздействие на Covid-19 и глобалното въвеждане на ограничителни мерки тласнаха британската икономика в непозната територия, като можем да станем свидетели на спад на БВП с рекорден тримесечен темп", заяви старши икономистът на NIESR Кимар Уайт.

"Независимо от това, моменталното и значително възстановяване остава отчетлива възможност, но само ако разпространението на вируса се спре бързо", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!