Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се САЩ, Канада и Бразилия да свият петролните добиви с около 5 млн. барела на ден

Сделката на "ОПЕК +" за съкращаване на петролното производството зависи от Мексико

Производството на петрол от "ОПЕК +" ще бъде намалено с 10 млн. барела на ден, но за сега Мексико е против

Споразумението за намаляване на производството на петрол във формата "ОПЕК +" (Организацията на страните износителки на петрол и други големи производители като Русия), зависи от ангажимента на Мексико към постигната предварителна сделка, се посочва в съвместно изявление на "ОПЕК +" в петък.

Групата потвърди по-ранно изявление от четвъртък вечерта, че съвместните съкращения на производството ще възлизат на 10 милиона барела на ден в продължение на два месеца, започвайки от 1-ви май.

Според същото споразумение на "ОПЕК +", от юли до декември 2020г.  съвместното съкращаване на петролното производство в този формат ще бъде с 8 млн. барела на ден, а за периода от януари 201г. до април 2022 г. - с 6 млн. барела дневно.

От "ОПЕК +" заявиха, че следващата видеоконферентна среща ще се проведе на 10 юни, за да се оцени състоянието на петролния пазар.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман потвърди в петък, че окончателното споразумение на "ОПЕК +" за намаляване на производството с 10 млн. барела на ден зависи от присъединяването на Мексико към тези съкращения, съобщава Ройтерс.

ОПЕК, Русия и други съюзници, известни като "ОПЕК +" очертаха снощи плановете за намаляване на добива на петрол с повече от една пета, но заявиха, че окончателното споразумение зависи от подписването на пакта от Мексико, който се отказва да свие производството си.

Всичките членове в този разширен формат ще трябва да намалят производството си с 23%, като Саудитска Арабия и Русия ще свият тяхното производството с по 2,5 млн. барела на ден, а Ирак -  с над 1 млн. барел.

"Надявам се Мексико да види ползата от това споразумение не само за Мексико, но и за целият свят. Цялото това споразумение зависи от ангажирането на Мексико с него", посочи пред Ройтерс принц Абдулазиз бин Салман.

Според принц Абдулазиз споразумението на "ОПЕК +" ще доведе до свиване на реалните доставки на суров петрол с 11,3 млн. барела дневно, но "при условие че Мексико се съгласи".

Според Министерството на енергетиката на Казахстан обаче "ОПЕК +" не успя да постигне споразумение за намаляване на производството на петрол.

В изявление за министерството се казва: "В резултат на единадесет часови преговори страните не можаха да постигнат някакво споразумение. Казахстан от своя страна остава с надежда, че в бъдеще ще бъде постигнат консенсус за колективно намаляване на производството на петрол, което ще повлияе положително върху петролната индустрия".

Преговорите за съкращаване на производството идват в момент, когато глобалното търсене на петрол се понижи с около 30 милиона барела на ден, или с 30% от глобалните доставки, тъй като предприетите по света строги ограничителни мерки за овладяване на коронавирусната пандемия доведоха до приземяване на самолети, до намалена употребата на наземни превозни средства и до рязко свиване на икономическата активност.

По-късно в петък (от 15:00ч. българско време) Саудитска Арабия ще бъде домакин на извънредна видеоконферентна среща на енергийните министри от 20-те най-големи икономики в света, известни като Г-20.

Попитан за това дали други важни петролни производителите като САЩ, Канада и Бразилия ще се присъединяват към пакта на "ОПЕК +", принц Абдулазиз посочи пред Ройтерс: "Те ще го направят по свой начин, използвайки собствените си подходи, и не е наша работа да диктуваме на другите това, което те биха могли да направят въз основа на техните национални обстоятелства".

Той обаче добави, че очаква другите производители да се присъединят към глобалните усилия за намаляване на доставките на петрол, за да се стабилизира петролните пазари, като се очаква те да добавят към 10-те млн. барела на ден на "ОПЕК +" съкращения за още около 5 млн. барела.

В очакване на окончателното решение на "ОПЕК +" петролните фючърси се оказаха под натиск от продажби в края на търговията в четвъртък, като фючърсите на петрола брент се понижиха с 4,1% (с $1,36) до $31,48 а барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол - със 7,5% (или с $1,90) към $ 23,20 за барел.

От една страна инвеститорите реагираха негативно на блокираното от Мексико споразумение на "ОПЕК +". От друга страна те се съмняват, че съкращаването на производството с 10 млн. барела на ден ще бъде достатъчно, за да се компенсира огромният спад при търсенето в глобален план с 30 млн. барела на ден.

В петък финансовите пазари в западния свят няма да работят заради католическия "Разпети петък".

Това означава, че в рамките на вече изминалата по-къса работна седмица фючърсите на петрола брент поевтиняха със 7,7%, а тези на американския лек суров петрол - с цели 19,7%, като от началото на годината и двата типа петролни фючърси отбелязаха драстични понижения съответно с над 52% и с близо 63%.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени