Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на продажбите на автомобили в Китай с близо 45% през март

Продажбите на автомобили в Китай спаднаха през март с 43,3% на годишна база, тъй като най-големият автомобилен пазар в света продължава от доста време насам да се бори с продължителния спад в търсенето, който беше подсилен съществено от избухналата пандемия от коронавирус.

Това представлява 21-ви пореден месечен спад при продажбите, въпреки че през март той не беше токова брутален, както през февруари, когато продажбите на автомобили в Китай се сринаха със 79 на сто.

Според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), най-голямата асоциация в автомобилната индустрия в страната, продажбите през март са спаднали с 1,43 милиона броя автомобили спрямо същия месец на 2019 г.

Броят на продадените нови електрически автомобили, но без тези от американския производител Tesla Inc, се понижиха за девети пореден месец до едва 53 000, показват данните на CAAM.

"Ако вземем предвид само вътрешните фактори, смятаме, че индустрията през втората половина на годината трябва да бъде в състояние да се възстанови до нивото от същия период на миналата година", отбеляза Сюй Хайдун от CAAM, цитиран от Ройтерс. "Но все още е трудно да компенсираме очертаващите се загуби от първото тримесечие и първото полугодие", допълни той.

Асоциацията CAAM също така посочи, че проучване на 204 бази за производство на автомобили в Китай показва, че степента на възобновяване на производството вече е достигнал 99,5%, следвайки временното затваряне, което имаше за цел да ограничи разпространението на коронавируса. Според същото проучване 86% от работниците вече са се върнали на работа.

Преди месец CAAM прогнозира, че продажбите на автомобили вероятно ще спаднат с над 10% през първата половина на годината и с около 5% в рамките на цялата 2020 г., ако епидемиологичното огнището в Китай се ограничи ефективно преди април.

Още преди възникването на коронавирусната епидемия общите продажби на автомобили в Китай спаднаха с 8,2% през миналата година, притиснати от новите стандарти за вредните газови емисии, както и с оглед на търговското напрежение със САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна