Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JP Morgan очаква спад на БВП на САЩ с 40% и ръст на безработицат до 20%

Икономистите от голямата американка банка JP Morgan направиха доста ужасяващапрогноза, според която брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще отбележи спад с 40% през второто тримесечие, а нивото на безработица ще сочи до 20%, тъй като се очаква 25 милиона американци да загубят техните работни места, съобщава бизнес телевизията CNBC.

Предишна прогноза на банката показваше свиване на БВП с 25% през периода април - юни.

Банковите икономисти обаче продължават да очакват възстановяване на водещата световна икономика през второто полугодие, базирайки се на предположението, че негативното въздействие от вирусната пандемия ще започне да отслабва до юни. Те също така отбелязват, че броят на хората, търсещи обезщетения за безработица, е достигнал цели 16,8 милиона само за последните три седмици.


"Имайки предвид тези данни, смятаме, че официалният доклад за работните места през април може да отчете, че в рамките на месец са били загубени 25 милиона работни места, а нивото на безработица е скочила до около 20%", посочиха те и заключиха: "Това ни кара да очакваме, че през настоящото тримесечие реалният БВП на САЩ ще се сви с 40%, вместо с досегашните прогнози за спад с 25 на сто и след понижение с 10% през първото тримесечие".


Те обаче очакват, че през третото тримесечие икономиката ще започне да се възстановява, отбелязвайки ръст от 23%, а през последното тримесечие на годината БВП ще нарасне с 13 на сто. Икономистите от JP Morgan добавиха, че през следващите няколко седмици ще дадат по-точна прогноза за американската трудова заетост за април.

Редица други водещи икономисти също изпитва затруднение при оценката на негативното въздействие от наложените строги ограничителни мерки и блокади, целящи овладяване на вирусното разпространение и много от тях преразглеждат прогнозите си, след като вече се вижда, че бизнесът на голям брой фирми ще пострада с над 30% през второто тримесечие - рекордни нива, коти нямат прецедент в модерната история.

"През последните няколко седмици анализаторите работят в истинска мъгла. Икономическите модели, които са подготвени по данни след края на Втората световна война, са изправени пред очевидни ограничения. В замяна на тях ние се обърнахме към различни пътища, за да определим икономическите перспективи", посочват икономистите от JP Morgan.

Те отбелязват, че първоначално оценяват въздействието върху търсенето, анализирайки вида съкращения на разходите, които ще дойдат в резултат на разширяващите се мерки за социална дистанция и на увеличаването на тяхната продължителност. На по-късен етап те ще разгледат въздействието от тези мери върху предлагането, тъй като нареждането "да останем вкъщи" се увеличава и ограничава качеството и ефективността на труда като фактор на производството.

"Дългосрочното унищожаване на производственото ниво е трудно да се определи, но вероятно е доста голямо", написаха те.

Икономистите на JP Morgan направиха последната си прогноза, след като в четвъртък молбите за помощи при безработица отчетоха нов силен скок с над 6 милиона в рамките на последните две седмици, както и рязък спад в отработените часове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна