Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs очаква поевтиняване на петрола и след сделката на "ОПЕК+"

Morgan Stanley повиши прогнозире си за цените на петрола през второто полугодие

Банката Goldman Sachs прогнозира, че цените на петрола ще продължават да падат през следващите седмици, тъй като смята, че "историческата, но недостатъчна" сделка на водещите производители на петрол за намаляване на добивите е малко вероятно да компенсира силно нарушеното от коронавирусната епидемия потребление.

Банката вижда риск в посока надолу за своята краткосрочна прогноза за цени на петрола Брент от около 20 долара.

Goldman Sachs обаче заяви, че рисковете по отношение на нейната прогнозна цена за 2021 г. от 52,50 долара за барел са във възходяща посока, тъй като много силното ребалансиране на петролния пазар ще бъде последвано от рязко възстановяване, след като търсенето отново се повиши.

Друга голяма банка от Уолстрийт, Morgan Stanley, пък повиши прогнозите си за цените на петрола, заявявайки, че макар сделката на "ОПЕК +" няма да успее да предотврати рязкото натрупване на складови запаси през следващите месеци, тя ще доведе до намаляване на запасите от втората половина на 2020 г. нататък.

С оглед на това Morgan Stanley повиши прогнозите си за цените на петрола Брент (Brent) и на американския лек суров петрол (WTI) за третото тримесечие съответно до $30 за барел от $25, и до $27,50 за барел от $22,50. Банката повиши с 5 долара за барел и прогнозите си за четвъртото тримесечие и за двата типа петрол съответно до $35,00 и до $32,50 за барел.

Morgan Stanley също така прогнозира, че търсенето на петрол ще спадне с около 14 млн. барела на годишна база през второто тримесечие заради пандемията от Covid-19.

Анализатори на Citibank пък отбелязаха, че договорените съкращения трябва да доведат до промяна през третото тримесечие и до ограничаване на наличните складови запаси през по-голямата част от останалата част от 2020 г. Според тях средната цена на петрола Брент през трето тримесечие ще достигне $35 за барел и $45 за барел през четвъртото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна