Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските мита на Тръмп могат да затруднят борбата на САЩ с коронавируса

Американските тарифи върху вноса на медицинско оборудване, по-специално от Китай, ще увеличат проблемите пред САЩ в борбата с епидемията от коронавирус.

САЩ и Китай бяха въвлечени в ескалираща митническа война от 2018 г. до началото на тази година. В рамките на наложените множество двустранни тарифи САЩ обложиха с високи мита и основни медицински консумативи, произвеждани в Китай, включително медицинско защитно облекло, лични предпазни средства, системи за компютърна томография и медицински шапки за еднократна употреба.

Без да имаше наказателни тарифи, САЩ щяха да бъдат в "по-добра позиция в тази игра на наддаване" с толкова много други държави, които се борят да внасят ключово значими медицински продукти от Китай, заяви Янцун Хуан, старши сътрудник по въпросите на глобалното здраве към Съвета по външни отношения, пред бизнес телевизия CNBC.

Според него, в  сравнение с други страни с "по-гъвкав" подход към вноса на лични предпазни средства, наложените от САЩ тарифи "подкопават допълнително американската готовност и реакция на епидемията".

Китай започна да увеличава производството на критично медицинско оборудване, след като коронавирусната болест се разпространи в страната през януари. Съобщава се, че Пекин е натрупал голям излишък от лични предпазни средства, от които американските здравни заведения сега имат "належаща нужда", заяви Сюзън Ширк, бивш заместник-помощник на държавния секретар в администрацията на Бил Клинтън.

"Всяко възпрепятстване по пътя на бързия внос на това оборудване може да доведе до смъртта на повече хора от болестта", добави Ширк, който в момента е професор в Калифорнийския университет в Сан Диего и също така е председател на Китайския център 21-ви век в университета.

В доклад, публикуван на 13 март от Институт за международна икономика "Питърсън", беше установено, че вносът на ключови здравни стоки за 3,3 млрд. долара е все още изправен пред мита от 7,5%, докато внос за 1,1 млрд. долара на стоки, които потенциално биха могли да лекува Covid-19, остават подложени на много високи тарифи от 25%, дори след като администрацията на президента Тръмп намали и временно отмени някои мита за китайски стоки.

Според данни на института, около 100 милиарда долара междинни производствени суровини от Китай все още са изправени пред мита от 25%, повишавайки по този начин разходите за части и компоненти за американските производители на медицински продукти.

В тази връзка "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че компанията General Motors се стреми към облекчаване на тарифите за някои категории части за респиратори, произхождащи от Китай, които са облагани с мита от 25%, за да се "облекчи тежестта" при производството на тези важни машини за обдишване в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна