Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Отложете планирането на лятната ваканция поради несигурността около Covid-19

Твърде скоро е да се каже дали пътуванията ще са възможни през юли и август, посочи шефът на ЕК

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Урсула фонд дер Лайен предупреди пътуващите да отложат планирането на летните ваканции поради породената от коронавирусната епидемия несигурност.

В интервю с германския таблоид Bild am Sonntag, шефът на Комисията заяви, че ще "посъветва да не се правят такива планове" и добави, че "в момент никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август".

През миналия месец лидерите на ЕС наложиха ограничения за несъществените пътувания в Европа поне за 30 дни, за да се намали разпространението на вируса, като в същото време девет държави членки въведоха отново паспортни проверки в Шенгенско пространство. Франция, Дания и Швеция разшириха граничния си контрол поне до есента.

През миналия месец ръководителят на института Световен туристически форум Бюлют Багчи заяви, че глобалната туристическа индустрия ще загуби 1 трилион долара заради епидемията от коронавирус.

Бюлют Багчи посочи пред турската държавна "Анадолска агенция", че 50 милиона души, работещи в сектора, могат да загубят работата си, като вирусната пандемия вече е довела до загуба на приходи в размер на 600 милиона долара.

Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги, Тиери Бретон, заяви, че спадът само на китайските туристи коства на Европа ежемесечни загуби на приходи от 1 милиард евро от януари насам.

"Китайските туристи не идват в Европа от януари. Това означава загубени два милиона хотелски нощувки. Това прави по един милиард евро на месец от януари насам", посочи Бретон пред френската телевизия BFM.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна