Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт в очакване на много слаби корпоративни отчети заради Covid-19

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск в началото на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите са в очакване на много слаби корпоративни финансови отчети за първото тримесечие в резултат на пандемията от коронавирус.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 500 пункта (спад с 2,2%), широкият индекс S&P500 се понижава с 2%, а технологичният Nasdaq Composite -  над 1%.

И днес вниманието на инвеститорите на Уолстрийт ще остане насочено върху черната коронавирусната статистика, според която САЩ са рекордьори както по отношение на общия брой заразени, така и по брой починали заради Covid-19, въпреки че през последните дни сякаш има индикации за скорошен пик на епидемията.

Фокусът на вниманието обаче започва да се насочва и към предстоящото публикуване на финансовите отчети на Корпоративна Америка за първото тримесечие на годината, които ще покажат по-точно колко негативно се отразява пандемията от коронавирус на компаниите в САЩ. Според данни на компанията Refinitiv, анализатори и икономисти предвиждат, че печалбите на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще паднат с 9% през изминалите три месеца от началото на годината. Преди избухването на вирусната пандемия, те очакваха скок на корпоративните печалби с 6,3%. В същото време прогнозите за второто тримесечие са за срив на корпоративните печалби с 20,7 на сто.

Първите финансови резултати за последното тримесечие ще бъдат представени във вторник от големите американски банки JP Morgan и Wells Fargo. Също във вторник ще бъде представени финансовите отчети на Johnson & Johnson и на United Airlines.

В сряда са данните на банките Citgroup, Bank of America и Morgan Stanley, в четвъртък - на Bank of NY Mellon, на най-големият в света инвестиционен фонд Blackstone Group и на компанията Honeywell, а  в петък на Schlumberger и State Street.

С оглед на напрежението преди финансовите отчети на банките, именно техните акции са подложени най-най-силен натиск от продажби, като подиндексът на S&P500 на финансовия сектор се понижава с 3,7%.

Акциите на JP Morgan се понижават с близо 4%, а на Wells Fargo & Co - с 4,5%, като това са първите две американски банки, които утре ще представят резултатите си за първото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени