Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Технически" проблем спря от часове търговията на Deutsche Boerse

Борсата в София също спря работа заради спирането на Xetra

Deutsche Boerse обяви във вторник, че поради "технически" проблем са спрени системите за търговия Xetra и Eurex.

Търговията на немския фондов индекс DAX 30 спря около 09:25 ч. средноевропейско време, или само 25 минути след началото на днешната сесия на фондовата борса във Франкфурт. По същото време се срина и сайтът на Deutsche Boerse.

Deutsche Boerse добави, че в момента разследва причината за проблема.

Кибератака може да бъде причина за пълният срив на системата за търговия Xetra и на уебсайта на Deutsche Boerse, посочват непотвърдени информации, но от Deutsche Boerse за сега отказаха да коментира възможността за хакерска атака.

Работи се за отстраняване на техническия проблем, но все още не е ясно колко дълго ще продължи блокирането на електронната търговия на Франкфуртската борса.

Междувременно германските акции продължиха да търгуват на борсата TradeGate, която не беше засегната от техническия срив.

Настъпи срив и на други европейски борси за търговия, като се споменават тези във Виена (Австрия), на борсата в Прага (Чехия), Будапеща (Унгария), Любляна  (Словения), Загреб (Хърватия) и София (България), което сякаш не изключва вероятността всички това да е дело на масирана кибератака.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна