Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно Льо Мер: БВП на Франция ще се свие с 8% през 2020 г., а дефицитът ще удари 9%

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви във вторник, че се очаква БВП на страната да се свие с 8% през тази година поради епидемията от коронавирус. Само няколко дни по-рано той прогнозира спад на брутния вътрешен продукт с 6 на сто.

В изказване пред телевизия BFM Льо Мер също така отбеляза, че френският бюджетен дефицит изглежда ще достигне 9% от БВП през 2020 г., но подчерта, че правителството е направило "стратегически" избор да има "повече дългове за сметка на по-малко фалити".

През миналата седмица Централната банка на Франция посочи, че икономиката на страната се е свила с 6% през първото тримесечие на годината, като икономическата активност е спаднала с цели 32% на фона на стриктните ограничения, целящо ограничаване на разпространението на Covid-19.

Силно занижените нови прогнози са факт, след като президентът Еманюел Макрон удължи извънредното положение и наложената национала карантина до най-малко 11-ти май.

От 17 март насам на 67 милиона души във Франция е поръчано да си стоят у дома, като ще могат да излизат, само за да купуват храна, да отидат на работа, да потърсят медицинска помощ или да спортуват сами. Първоначално наложената блокада беше в сила до днес (14-ти април).

Това удължаване ще постави под допълнително напрежение публичните финанси на страната, като ще изстреля бюджетният дефицит в публичния сектор до следвоенно рекордно ниво от 9% спрямо БВП, след като през миналата седмица се очакваше дефицит в размер на 7,6% от БВП, заяви от своя страна френският бюджетен министър Жералд Дарманaн пред France Info.

През миналата седмица правителството удвои пакета от подкрепящи икономиката мерки до поне 100 млрд. евро, или над 4% от брутния вътрешен продукт на Франция.

"Ако трябва да направим повече, тогава ще направим повече", подчерта Брюно Льо Мер пред телевизия BFM.

Пакетът от мерки ще позволи на компаниите да отложат плащането на данъци и осигуровки на служителите си, за да се справят с бизнес колапса. Този пакет включва и създаването на Фонд за солидарност от 7 милиарда евро за най-уязвимите малки компании, който фонд вече е използван от 900 000 фирми.

С осем милиона работници на държавни субсидии, правителството увеличи бюджета за тази програма до 24 млрд. евро от 20 млрд. евро преди удължаването на периода на карантина, отбеляза Брюно Льо Мер.

Правителството също така обеща да гарантира до 300 милиарда евро бизнес кредити, за да помогне на компаниите да преживеят кризата. Около 150 000 компании са получили подобни гаранции на стойност 22 милиарда евро, като се обработват молби за такива гаранции за още 40 милиарда евро, каза шефът на държавната инвестиционна банка Bpifrance - Никола Дюфурк.

След натиск от страна на правителството, френските застрахователи удвоиха техните вноски към фонда за солидарност за малкия бизнес до 400 млн. евро, посочи Льо Мер. Те предлагат отстъпки за клиенти за 500 милиона евро и ще създадат инвестиционен фонд с 1,5 милиарда евро за малките компании.

Брюно Льо Мер също така заяви, че ще окаже натиск върху големите собственици на търговски имоти да направят повече. "Големите собственици на имоти могат и трябва да направят повече, за да помогнат на онези, които не могат да плащат наемите си", посочи френският финансов министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени