Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика може да се свие с 35% през второто тримесечие заради Covid-19

Британската икономика може да се свие с 35% през второто тримесечие (през периода от април до юни), а нивото на безработица може да скочи двойно до 10% заради въведеното от правителството извънредно положение и национална блокада с цел ограничаване разпространението на коронавируса, заяви във вторник независимият регулатор на публичните финанси на Великобритания (OBR), цитиран от Ройтерс.

В рамките на цялата година британската икономика може да се свие с 13%, което да се окаже най-дълбоката рецесия в Обединеното кралство от 300 години насам.

Службата за бюджетна отговорност (OBR) е организация, изготвяща независими анализи на публичните финанси и независими икономически прогнози, които се използват като база за подготвянето на бюджета на страната.

Британската безработицата може да нарасне до 10% и да достигне два милиона души, като подобен брой на безработни не е регистриран във Великобритания от началото на 90-те години на миналия век.

Въпреки това OBR изчисли, че икономическото възстановяване ще бъде "V-образно", което означава, че страната ще се върне към нормалното си ниво на растеж през 2021 г., без да има дългосрочно негативно въздействие върху БВП в резултат на пандемията от Covid-19. Освен това се предполага, че възстановяването на БВП ще бъде по-бързо, отколкото понижаването на нивото на безработица.

Прогнозата се основава на предположението, че извънредното положение и строгите ограничителни мерки ще продължат три месеца, като ще бъдат последвани от още един тримесечен период, през който ограниченията ще бъдат частично премахнати, показва анализът на OBR.

Службата за бюджетна отговорност също така посочи, че бюджетният дефицит може да достигне 273 милиарда паунда през финансовата 2020/2021 г., което е пет пъти повече от предишната оценка на OBR и се равнява на 14% от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство - най-високият процент след Втората световна война.

Според OBR нетният дълг на публичния сектор може да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт през финансовата 2020/21 година, но все пак да успее да я завърши на ниво около 95% от БВП.

Преди вирусната криза OBR прогнозира, че държавният дълг на Великобритания ще бъде в размер на 77% от БВП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени