Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петрола към 18-годишни ценови дъна, след като МАЕ очаква "Черен април" за енергийния пазар

Това ще бъде най-лошата година в историята за петролния сектор, прогнозира МАЕ

В сряда петролът продължава да поевтинява силно и вече се търгува в нови 18-годишни ценови дъна, тъй като инвеститорите на пазарите на суровини се опасяват, че договореното през миналата седмица съкращаване на производството от "ОПЕК +" няма да бъде достатъчно, за да компенсира резкия спад в търсенето на фона на пандемията от коронавирус.

Повод за тези подновени опасения даде последен "мрачен" анализ на Международната агенция по енергетика (MAE), според който глобалното потребление на черното злато през настоящата година ще отбележи най-големият в историята си спад в резултат на принудителното спиране на икономическата активност по целия свят, заради мерките за ограничаване на вирусната пандемия.

Очакваният спад в търсенето от 9,3 млн. барела на ден през тази година се равнява на сумарния растеж при потреблението на петрол през последното десетилетие, отбеляза МАЕ.

Агенцията очаква спадът в търсенето да бъде най-значим през настоящия месец. В това, което МАЕ определи като "Черен април" за енергийния пазар, се очаква търсенето да се срине с цели 29 млн. барела на ден до най-ниското си ниво от 1995 г. насам. "Може да видим, че това (1995 г.) беше най-лошата година в историята на световните петролни пазари“, отбеляза Фатих Бирол, ръководител на базираната в Париж международна енергийна организация.

За цялото второ тримесечие се очакват свиване на глобалното потребление на петрол с 23,1 млн. барела на ден спрямо същия период на 2019 г.

Агенцията коментира, че сделката на "ОПЕК +" за съкращаване на петролното производство няма да доведе до незабавно да балансира на пазара, като ограничаването на добивите само ще намали пиковите доставки.

МАЕ също така каза, че все още се очакват подробностите относно поетите в рамките на Г-20 ангажименти за попълване на петролните стратегически резерви, което би могло да изтегли от пазара около 2 млн. барела на ден.

В съобщението на МАЕ все пак се отбелязва, че предприетите мерки за укрепване на световната икономика и намаляване на доставките на петрол трябва да позволят "постепенно" възстановяване на пазара през втората половина на годината. За месец май агенцията очаква намаляване на световните петролни доставки с 12 млн. барела на ден в резултат на споразумението на "ОПЕК +" и допълнителното съкращаване на производството от САЩ и Канада.

Днешният много негативен доклад на МАЕ доведе до нов рязко поевтиняване на петрола и по време на търговията в сряда след силният ценови спад и във вторник.

Към 14:00 ч. българско време фючърсите на петрола брент с доставка през юни се понижават с 4,3% към $28,3 за барел, след като вчера поевтиняха с 6,7%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май пък задълбочават своя вчерашен спад от 10% и днес се понижават с 3,6% към ново 18-годишно дъно около $19,20, достигайки най-ниско ниво от 2002 г. насам.

Графика на американския лек суров петрол (WTI)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна