Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bank of America, Goldman Sachs и Citigroup с близо 50% по-слаби печалби заради коронавируса

Печалбите на поредни три големи американски банки пострадаха силно през последното тримесечие, намалявайки с близо 50%, тъй като и те бяха принудени да заделят огромни по размер провизии, за да покрият потенциални загуби, свързани с пандемията от коронавирус.

Bank of America отчете спад на тримесечната печалба с 45% спрямо година по-рано, след като банката се принуди да задели допълнително 3,6 млрд. долара под формата на провизии, което доведе до нарастване на техният размер до 4,76 млрд. долара спрямо едва 941 млн. долара в края на 2019 г.

Bank of America има голяма клиентска база в САЩ, което я прави особено чувствителна към състоянието на почти спрялата да функционира американска икономика, тъй като хората са принудени да стоят у дома, за да се ограничи коронавирусната зараза, а много от тях вече са и без работа и все по-трудно ще могат да обслужват своите кредитни задължения.

Печалбата на втората по големина на активите банка в САЩ се сви през предишното тримесечие до 4,01 млрд. долара спрямо 7,31 млрд. долара година по-рано. В същото време нейните приходи се понижиха с 1% до 23 млрд. долара.

Goldman Sachs също отчете силен спад с 46% на печалбата си през първото тримесечие до 1,21 млрд. долара от 2,25 млрд. долара преди година, докато приходите ѝ останаха почти бе промяна и в размер на 8,74 млрд. долара.

И в този случай огромният спад на печалбата се дължи на допълнително заделени провизии за 1 млрд. долара за посрещане на бъдещи кредитни просрочия и след като банката осчетоводи солидни загуби при нейни дългови и капиталови инвестиции.

И Citigroup отбеляза спад с 46% на печалбата през първото тримесечие до 2,52 млрд. долара от 4,71 млрд. долара година по-рано. Голямата американска банка беше принудена да задели близо 5 млрд. долара провизии, за да се подготви за вълна от просрочени кредити с оглед на икономическата рецесия, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Приходите на Citigroup обаче нараснаха с 12% до 20,73 млрд. долара спрямо 18,58 млрд. долара преди година.

Подобни много слаби резултати бяха отчетени ден по-рано от JPMorgan Chase и Wells Fargo.

Най-голямата банка в САЩ - JPMorgan Chase отчете спад на печалбата за последното тримесечие с 69%, докато Wells Fargo с цели 89%. Двете банки заделиха допълнително общо 10 млрд. долара под формата на провизии за покриване на очаквани бъдещи загуби в резултат на коронавирусната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна