Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 се споразумя за дългов мораториум за най-бедните държави

Групата Г-20 на най-развитите икономики заявиха в сряда, че са се споразумели за координиран подход за спиране на плащанията по обслужване на дълга от страна на най-бедните държави в света, съобщава Ройтерс.

Временният дългов мораториум ще започне от 1-ви май и ще продължи до края на годината.

Решението за спиране както на плащанията по главницата, така и на лихвени плащания засяга всички държави от Международната асоциация за развитие (IDA), които понастоящем обслужват задължения към Международния валутен фонд и Световната банка, както и всички най-слабо развити страни, според Организацията на обединените нации, които също понастоящем обслужват задължения към МВФ и Световната банка.

Този ход е част от усилията за стимулиране на глобалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, която тласка световната икономика към най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

"Споразумяхме се за координиран подход с общ план за сроковете, предоставящ ключови характеристики за тази инициатива за спиране на обслужването на дълга, което също така е съгласувано и с Парижкия клуб“, се казва в съвместно изявление на Г-20.

Те също така призоваха частните кредитори да участват в инициативата "при равностойно условия".

"Най-бедните държави в света няма да се притесняват за плащанията на дълга към официалните кредитори в групата на Г-20 поне за една година", заяви след края на видеоконферентната среща саудитският министър на финансите Мохамед ал-Джадаан, чиято държава понастоящем председателства срещите на Г-20.

Според него това означава, че "бедните страни не трябва да се притесняват за погасяването на техните задължения през следващите 12 месеца".

Инициативата ще "осигури 20 милиарда долара непосредствена ликвидност", за да може бедните страни да ги използват "за здравните си системи и да подкрепят народите си, изправени пред опасността Covid-19", допълни той на брифинг след края на срещата.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и шефът на Световната банка Дейвид Малпас похвалиха в сряда предварителното ново споразумение на Г-20 за облекчаване на дълга, чрез което се спират временно двустранните плащания по обслужване на дълга от най-бедните страни.

След срещата на Г-20 г-жа Георгиева заяви, че МВФ търси "спешно" около 18 милиарда долара нови ресурси за програмата на фонда за намаляване на бедността и доверие в растежа (Poverty Reduction and Growth Trust) за бедните страни и проучва как използването на т.нар. специални права на тираж могат да помогнат за това усилие.

На този етап договореният мораториум на дълга ще продължи до края на годината, но кредиторите ще обмислят евентуалното му удължаване през 2020 г., заявиха от Г-20.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна