Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Икономиката на САЩ се сви рязко и внезапно заради Covid-19

През последните седмици американската икономика навлезе в дълбок спад, тъй като усилията за овладяване на разпространението на коронавируса принудиха бизнеса в цялата страна да затваря врати и да уволнява свои служители, съобщи Федералният резерв на САЩ.

Икономическата активност "се сви рязко и внезапно", което води до загуба на работни места и до по-ниски заплати, посочи Фед в редовния си икономически доклад, известен като "Бежова книга", съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Последният доклад на централната банка на САЩ съдържа икономическа информация до 6-и април, когато карантината и строгите ограничителни мерки, свързани с коронавируса, вече бяха в сила в голяма част от страната в продължение на няколко седмици.

Според "Бежовата книга" бизнесът очаква условията да се влошат в близко бъдеще и предвижда още съкращаване на работни места.

Междувременно повечето фирми отчитат по-ниски цени в някои категории, тъй като търсенето намалява. Ако тази тенденция се запази, това може да тласне инфлацията на отрицателна територия, известно като дефлация. Според икономистите дефлацията може да бъде вредна, тъй като може да подтикне купувачите да се откажат от извършването на покупки, което от своя страна пък да доведе до по-нататъшно понижаване на цените.

Някои отрасли, като производители на храни и на медицински консумативи, отбелязват през последните седмици силно търсене на техни продукти, но в същото време изпитват проблеми със забавяне на производството и с прекъсване във веригите за доставки поради въведените ограничителни мерки във връзка с вирусната пандемия.

Междувременно заемодателите в САЩ отчитат силно търсене на кредити от страна на фирми, както и от домакинства за рефинансиране на техните ипотеки.

"Бежовата книга" на Фед отчита, че промишлената индустрия е силно затруднена, позовавайки се на спирането на автомобилната индустрия, докато в енергийния сектор се наблюдава намаляване на инвестициите и на производството.

Всички регионални федерални банки отчитат "много несигурни перспективи сред бизнеса, като повечето от тях очакват условията да се влошат", заключва последният икономически доклад на Фед.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна