Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" евакуира работници от газовото находище "Чаянда" заради коронавируса

Газово находище "Чаянда"
Снимка: Gazprom.com

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви в четвъртък, че през тази седмица е евакуирал 23-ма работници от газовото находище "Чаянда" в Якутия заради коронавирус, предаде Ройтерс.

В същото време местният кризисен център за коронавирус заяви, че четирима от работниците са били тествани положително за Covid-19.

Газпром каза още, че източносибирското газово находище, което през декември започна руските доставки през газопровода за Китай, работи както обикновено.

Русия планира да увеличи доставките на газ за Китай, главно от находището "Чаянда", през газопровода "Силата на Сибир“, до 38 милиарда кубически метра годишно до 2025 г. от първоначалните 5 милиарда кубически метра, планирани за тази година.

Проблемът с Covid-19 в Русия обаче се задълбочи през последните дни, като на този етап се съобщава за общо 27 938 случая на заразени и за 232 починали.

Коронавирусът нанесе удар върху множество енергийни проекти в Русия, включително строителната площадка на "Новатек" в северната област Мурманск, където над 200 души са заразени с Covid-19, допълва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна