Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: ЕЦБ обмисля повече суапови линии в евро

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка оценява по-нататъшните молби за предоставяне на суапови линии в евро, заяви в четвъртък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Шефът на ЕЦБ каза, че последните мерки и действия от страна на централната банка са помогнали за подобряване на условията на финансиране в еврозоната.

Тя отбеляза и предприетите от централните банки координирани действия за подобряване на осигуряването на ликвидност в щатски долари.

Изказвайки се пред Международния валутен и финансов комитет, Лагард също така посочи, че ЕЦБ е напълно готова да увеличи размера на програмите си за закупуване на активи, известни като "количествени облекчения", както и да коригира техния състав "до колкото е необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо".

"Ще проучим всички опции и всички непредвидени обстоятелства, за да подкрепим икономиката през настоящият шок, предизвикан от коронавирусната криза", подчерта тя.

Лагард посочи, че постъпващите икономически данни са започнали да показват безпрецедентен спад, като има голямо свиване на производството в еврозоната.

Суапова линия (линия за валутен суап) е споразумение между две централни банки за обмяна на валутата на двете централни банки. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чуждестранна валута от централната банка, която я емитира – обикновено защото е необходимо да се предостави съответната валута на местни търговски банки.

Например суапова линията между ЕЦБ и Федералният резерв на САЩ дава възможност на ЕЦБ и на всички национални централни банки от еврозоната (Евросистемата) да получават щатски долари от Фед в замяна на сума в същия размер в евро, която се предоставя на Фед от Европейската централна банка.

Суаповите споразуменията, въведени от ЕЦБ от 2007 г. насам, например са насочени към предоставяне на ликвидност в чуждестранна валута на местните банки. Когато ситуацията на пазарите за финансиране в дадена валута се влоши, за банките извън тази валутна зона става трудно да финансират активите, свързани с тази валута, тъй като нямат пряк достъп до чуждестранната централна банка, която емитира валутата. Ако обаче централната банка в съответната държава има суап линия с чуждестранната централна банка, тя може да предостави на банките в държавата необходимата ликвидност в чуждестранната валута, без да използва валутните си резерви. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени