Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западът да не продава технологии на Китай, настоя бивш шеф на Ми-6

Сър Джон Соуърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът трябва да направи повече, за да спре продажбите за Китай на стратегически технологии, включително компании като британския производител на полупроводникови чипове „Имаджинейшън Технолоджис“, настоя днес бившият шеф на британската служба за външно разузнаване Ми-6 Джон Соуърс, предаде Ройтерс.

Британското правителство трябва да потърси всеки механизъм, за да предотврати прехвърлянето на технологична база на „Имаджинейшън Технолоджис“ на Китай, включително да потърси западен купувач на компанията, са заявявали по-рано британски депутати.

Соуърс, шеф на Ми-6 от 2009 до 2014 г., заяви, че Китай се опитва да разшири глобалното си влияние, макар че Пекин е толкова голяма заплаха, каквато е бил навремето СССР.

„Въпреки това ще има голямо съперничество за контрол над технологиите“, каза бившият топразузнавач пред „Скай нюз“ и допълни, че Западът трябва да положи по-големи усилия, за да е независим от Китай.

„Имаджинейшън Технолоджис“ бе една от перлите в короната на британските технологии, която през 2017 г. бе продадена на компания, подкрепяна от държавните холдинги China Reform. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна