Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролните фючърси заличиха сутрешното си първоначално възходящо движение след новите прогнози на ОПЕК

ОПЕК: Петролният пазар се намира в "исторически шок" заради пандемията от Covid-19

Oчаква се спад в глобалното търсене на петрол с 6,8 млн. барела на ден

ОПЕК намали отново прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2020 г. поради "историческият шок", причинен от коронавирусната пандемия, като отбеляза, че понижението може и да не е последно.

Организацията на страните износители ревизира силно надолу очакваното глобално търсене на петрол с 6,9 млн. барела на ден, или с 6,9% през 2020 г. до "исторически спад от около 6,8 млн. барела", се казва в последният месечен доклад на петролния картел. Само месец по-рано ОПЕК прогнозира слабо увеличение на световното потребление на петрол с 60 хил. барела на ден.

"В момента пазарът на петрол е подложен на исторически шок, който е рязък, екстремен и в световен мащаб", се казва в докладът на ОПЕК и се допълва: "Рисковете в низходяща посока остават значителни, което предполага възможността за по-нататъшни корекции на прогнозите, особено през второто тримесечие".

Петролните цени се сринаха през 2020 г. към 18-годишни дъна поради намаленото търсене. В опит да подсилят пазара ОПЕК, Русия и други страни производители от формата "ОПЕК +" се споразумяха на рекордно намаляване на съвместното петролно производство с 9,7 млн. барела на ден.

Междувременно ОПЕК очаква, че спадът в търсенето през този месец да бъде най-голям, прогнозирайки свиване с цели 20 млн. барела дневно и в рамките на цялото второ тримесечие - свиване с 12 млн. барела на ден.

Въпреки това, петролният картел очаква по-слабо краткосрочно негативно въздействие върху търсенето в сравнение с Международната агенция по енергетика (МАЕ), която ден по-рано прогнозира понижение на потреблението на черното злато с 29 млн. барела на ден през април - най-драстичен спад за последните 25 години.

В същото време петролният картел, начело със Саудитска Арабия, очаква, че растежът на доставките на петрол от производителите извън ОПЕК да намалее до 1,5 млн. барела на ден, като това представлява низходяща ревизия с цели 3,26 млн. барела само прогнозира през март. За САЩ прогнозата на ОПЕК за доставките на петрол през 2020 г. беше ревизиран надолу с 1,5 млн. барела до спад с 150 хил. барела дневно на годишна база.

Петролните фючърси заличиха сутрешното си първоначално възходящо движение след доклада на ОПЕК.

В късния следобед фючърсите на петрола брент с доставка през юни се търгуват около снощното ниво на затваряне към $27,70 за барел, след като по-рано в четвъртък поскъпнаха с над 4% към $29 за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол също се търгува около снощното ценово ниво малко под $20,00 за барел, след като по-рано в четвъртък нараснаха към $20,50 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени