Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо свиване на китайската икономика с 6,8% през първото тримесечие заради Covid-19

Икономиката на Китай се сви през първото тримесечие за пръв път от началото на тази официална статистика преди близо три десетилетия, тъй като избухналата в началото на годината коронавирусна епидемия в страната накара властите в Пекин да въведат строги ограничителни мерки и карантини, което доведе до спиране на икономическата активност, до затварянето на предприятия, търговски центове и магазини, оставяйки милиона хора без работа.

Брутният вътрешен продукт на Китай се понижи с 6,8% спрямо годината по-рано и след икономически растеж от 6,0% през последното тримесечие на 2019 г., показват данни на Националното статистическо бюро на азиатската държава.

Това е първото свиване на БВП откакто китайската статистика започна да оповестява тези данни през далечната 1992 г.

На тримесечна база БВП на Китай през периода януари - март се срина с 9,8% спрямо октомври - декември 2019 г., когато нарасна с 1,5 на сто.

Рязкото свиване на китайската икономика сякаш показва какъв удар ще понесат и останалите икономики по света и в частност тези на САЩ и Европа, тъй като пандемията от Covid-19 се разпространи извън Китай, което доведе до аналогични негативни въздействия като замиране на общата бизнес активност и парализиране на глобалните вериги за доставки.

Основната икономическа картина в Китай обаче показа някои признаци на известно съживяване през месец март след удареното през февруари дъно и по-специално по отношение на индустриалното производството, но при продължаваща сериозна слабост в потребителските разходи.

Индустриалното производство се понижи през март с 1,1% на годишна база и с 8,4% през първото тримесечие, но след срив с 13,5% през първите два месеца на 2020г. 

В същото време обаче продажбите на дребно през март се свиха с цели 15,8% спрямо година по-рано и с 19% в рамките на първото тримесечие след понижение с 20,5% през първите два месеца на годината.

Дълготрайните бизнес инвестиции през първото тримесечие пък се свиха с 19% (спрямо началото на 2019 г.) след техен спад с 20,5% през януари и февруари.

Нивото на безработица в Китай, което от много години оставаше около 5%, нарасна в края на март до 5,9%, но след като през януари - февруари скочи дори до 6,2%.

Говорител на Националното статистическо бюро заяви на пресконференция след данните, че икономическите резултати на Китай през второто тримесечие се очаква да бъдат много по-добри, отколкото през първото.

Мнозина анализатори обаче се съмняват, че китайската икономика ще започне да се възстановява много бързо, тъй като по-слабото вътрешно потребление, което е най-големият двигател на растежа, остава проблем с оглед на забавящите се доходи.

В същото време останалата част от света вече изпадна в рецесия заради коронавирусната пандемия, а Китай си остава водеща експортно-ориентирана икономика, което е допълнително предизвикателството пред нейното възстановяване на фона на замрялата глобална икономическа активност и потребление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна