Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските борси след надежди за лечение на Covid-19 и за икономически рестарт

В петък европейските фондови борси бележат силен напред, тъй като инвеститорите сякаш игнорират ужасно слабите данни за БВП на Китай и се фокусират върху информациите за евентуално лекарство за Covid-19 и за рестартиране на водещите световни икономики.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 3,3%, отбелязвайки напредък за седма от последните осем сесии на търговия с оглед на все още неясни предварителни сигнали, че пандемията от Covid-19 може би вече е достигнала своя пик в най-тежко засегнатите от коронавируса части на Стария континент.

Повод за оптимизъм дава и информацията, че експерименталното лекарство Remdesivir на биотехнологичната компания Gilead Sciences е дало обнадеждаващи резултати при негови клинични изпитания върху пациенти с коронавирус в Университетската болница в Чикаго, като само в рамките на седмица от неговия прием значителна част от тестваните с него пациенти са започнали бързо да се възстановяват.

Швейцарският фармацевтичен гигант Roche пък обяви, че неговият най-нов серологичен тест за откриване на антитела в хората, изкарали безсимптомно Covid-19, ще започне да се предлага в началото на май.

Инвеститорите също така реагират позитивно и на оповестените късно снощи планове на американския президент Доналд Тръмп за рестартиране на икономиката на САЩ, както и на плановете на редица европейски водещи компании, най-вече от автомобилната индустрия, да започнат да отварят техните заводи на Стария континент. Повод за надежда дават и новините, че някои европейски държави обмислят или дори вече започват да разхлабват въведените от седмици строги ограничителни мерки, които имаха за цел да ограничат разпространението на коронавируса.

Всички това дава повод за инвеститорски оптимизъм на европейските пазари на акции и допринася за ръст на американските фондови фючърси преди старта на петъчната търговия на Уолстрийт.

Немският фондов индекс DAX 30 нараства с 3,85%, френският CAC 40 - с над 4%, британският FTSE100 се повишава с 3,4%, италианският MIB - с 3% и испанският Ibex 35 - с 3,27%.

Фючърсите и на трите водещи американски фондови индекс пък нарастват с между 2% и 3%, което подсказва позитивен старт и на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA се повишават с цели 750 пункта (ръст с 3,2%), на широкият индекс S&P500 - с 2,95% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 2%.

Акциите на биотехологичната компания Gilead поскъпват с над 11% на американската извънборсова търговия, докато акциите на Roche нарастват с 2,35% на швейцарската фондова борса.

Акциите на целия европейски фармацевтичен сектор се представят добре, като тези на Novartis поскъпват с 1,9%, на AstraZeneca - с 2,3%, на Sanofi - с 2,17% и на Novo Nordisk - с 1%.

Днешният силен подем на фондовите борси идва на фона на много слаби данни за китайската икономика през първото тримесечие и на данни, показващи брутален спад при продажбите на нови автомобили в ЕС през март.

"Пазарът може би има право да смята, че най-лошата част от коронавирусната пандемия вече е преминал, но това, което не е наред, е да приемем, че оттук нататък ще има прав и безпроблемен път към нормализация", заяви пред Ройтерс Андреа Цисионе от TS Lombard в Лондон.

"Пазарът трябва да се справи с две неща: първото е, че ние няма да се върнем към нормалното си състояние и че социалното дистанциране ще остане в сила и в обозримо бъдеще. Второто е икономическият шок на пандемията", допълни той.

Според някои анализатори също така не трябва да се надценява потенциалът на лекарството Remdesivir на компанията Gilead с оглед все още на липсата на обобщена информация на резултатите от провежданите с него клинични изпитания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна