Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фреските в "Христос Спасител" - поглед към византийското изкуство (галерия)

Куполът на "Христос Спасител"
Снимка: БГНЕС

Храмът "Христос Спасител“ в Хо̀ра в Истанбул е един от най-красивите, оцелели до наши дни, образци на византийската църковна архитектура и изкуство, предаде БГНЕС.

Първоначално църквата е изградена като част от манастирски комплекс, който се намира извън стените на града, припомня агенцията.

Известно е, че на това място е имало малък параклис още по времето на Константин Велики /324-357/.

След разширението на градските стени от император Теодосий II през 413 – 414 г. църквата попада в новообособения квартал Хора̀, откъдето получава и името си.

По-голямата част от днешния си вид тя придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана.

При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма “Христос Спасител“ в Хора е донесена икона на Света Богородица, за да помогне в защитата на града.

Около 50 години след падането на Константинопол под османска власт великият везир на султан Баязид II - Атик Али Паша, заповядва църквата да бъде превърната в джамия под името Карие джамия. След този момент повечето мозайки и фрески са заличени.

През 1948 г. е предприета програма за реставрация на Карие джамия, която от този момент престава да функционира като мюсюлмански храм. През 1958 е отворена отново за публични посещения, този път като музей под името Карие музей.

Вижте част от фреските в галерията фотографии на БГНЕС:

Уникалният купол е веднага грабва погледа още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките за Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Аврамово, обкръжен от душите на праведниците, на Св. апостол Петър, на Св. апостол Павел,  както и фреските на Св. Мина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени