Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали отново основната си лихва

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народната банка на Китай (PBoC) понижи основната си лихва за втори път от началото на годината, за да намали кредитните разходи на компаниите и да подкрепи силно засегната от коронавируса икономика, след като БВП на страната се сви много силно в началото на годината, отбелязвайки първо понижение от близо три десетилетия.

Китайската централна банка намали основната си лихва по едногодишните заеми до 3,85% от 4,05% и петгодишна лихва до 4,65% от 4,75%.

Това е второто понижение на референтната кредитна лихва през тази година и последното намаление на някои от основните лихвени проценти на Китай. Повечето нови и неиздължени заеми се основават на основната едногодишна лихвена ставка, докато петгодишната ставка влияе върху ценообразуването на отпусканите жилищни ипотеки.

Днешният ход на PBoC следва оповестените в петък данни на китайската статистика, според които втората по сила световна икономика се сви през първото тримесечие с цели 6,8% спрямо година по-рано, тъй като наложените в началото на годината мерки за борба с коронавирусната епидемия и строгите ограничения доведоха до временно закриване на предприятия и магазини, оставяйки милиони хора без работа. Това беше първото свиване на БВП на Китай от поне 1992 г., когато за пръв път бяха публикувани тези тримесечни данни от страна на Националното статистическо бюро на страната.

Въпреки че през март Китай рестартира икономиката си, според мнозина анализаторите може да отнеме месеци, преди икономическата дейност да се върне към нивата от преди вирусната криза с оглед на нарасналата вероятност от световна рецесия.

Те обаче прогнозират, че понастоящем е малко вероятно да бъдат предприети още по-агресивни мерки в областта на лихвената политика, като се имат предвид притесненията на китайските управляващи относно бързото нарастване на дълга и рисковете за финансовата система.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна