Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България": Загубихме един от най-ярките журналисти

Милен Цветков
Снимка: БГНЕС

"Снощи в катастрофа загина Милен Цветков. Загубихме един от най-ярките си журналисти - непримирим, смел, харизматичен. Загубихме приятел и съмишленик. Загубихме един от онези, за които знаем, че ще останат незаменими. Изказваме дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите му". Това се казва в становище на "Демократична България" по повод кончината на журналиста Милен Цветков, който загина в тежка катастрофа в София.

"Катастрофата, която отне живота на Милен Цветков, можеше да не се случи. Истинската ѝ причина са системни проблеми на вътрешната сигурност и пътната ни безопасност, които са известни от години. Корупцията, безнаказаността, безотговорността, срещу които с такава енергия се бореше Милен, станаха причина за неговата гибел. Докато не бъдат променени тези фактори, такава катастрофа е възможна с всеки един от нас, във всеки момент, на всяко място.

И макар нищо да не може да върне или замести Милен, ние му дължим да постъпим така, както щеше да направи той: да пита и да настоява за промени.

Ето защо "Демократична България" настоява за пълно, бързо и обективно разследване. За да няма замитане на отговорността, искаме максимална прозрачност на действията на властта по разследването, заявяват от партията.

Настояваме да се въведат и приложат мерки за преодоляване на системните фактори, които доведоха до тази трагична катастрофа, включително:

спешна едногодишна програма за подобряване на условията за пътна безопасност; покриване на всички магистрали, основни пътни артерии, критични участъци с автоматизирани камери; създаване на национален фонд, който ще осигурява средствата за закупуване и монтаж на камери в общините, по предложения на кметовете; нормативни изменения, позволяващи повече и по-ефективен автоматизиран контрол за различни видове нарушения; радикална реформа в начина, по който функционира КАТ и пълната му електронизация.

В близките дни ще разработим и обявим цялостна програма за превенция върху цялостната пътна безопасност.

Скърбим, но нямаме право да бездействаме", завършва позицията на "Демократична България". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени