Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа отрицателна цена на лекия суров петрол на САЩ от -37 долара за барел

Фючърсите на американския лек суров петрол приключиха търговията в понеделник на отрицателна територия за пръв път в историята, достигайки -37 долара за барел, тъй като инвеститорите разпродаваха агресивно петролните фючърси с доставка през май, чиито падеж е утре (21-ви април), с оглед на бързото запълване на капацитета на петролните складове за съхранение в ключовият пункт за доставка на черното злато Кушин (Cushing), Оклахома.

Има опасения, че щом бъдат запълнени американските петролни хранилища, производителите ще се наложи автоматично да намалят добивите, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спират активността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти и в резултат на това не потребяват достатъчни количества петрол от натрупаните складови наличности.

Наред с тези страхове, тънката и неликвидна търговия на петролните фючърси с доставка през май, изтичащи утре, също допринесе за рекордния срив на техните цени с цели 306% само в рамите на днешната търговия до историческо отрицателно дъно от -37,63 долара за барел. Това е най-големият в историята дневен спад на цените на петрола от близо 60 долара откакто съществуват тези данни от 1983 г. насам. Цената от -37,63 долар за барел пък е далеч под предишното рекордно дъно от +10,42 долара, което беше постигнато на 31-в март 1983 г.

Отрицателните цени означават, че инвеститорите - продавачи на фючърси на американския лек суров петрол с доставка през май, ще трябва да заплатят на днешните купувачи на тези фючърси, за да поемат те изпълнението на доставките на суров петрол.

Безпрецедентният спад на майските фючърси показва, че търговците се надпреварваха през целия днешен ден да излязат от дълги позиции (да разпродадат закупените преди време фючърси с доставка през май), които иначе биха ги задължили да получат физическа доставка на суров петрол на фона на намаляващи пространство за съхранение на този петрол.

За разликата от срива на майските фючърси, тези на американския лек суров петрол с доставка през юни приключиха днешната търговия с "по-скромно" поевтиняване с 15,3% до $ 21,38 за барел.

В същото време аналогичните юнски фючърси на петрола брент се понижиха със 7,6% до $ 25,92 за барел, като това тяхно по-слабо понижаване се дължи на факта, че в световен мащаб (извън САЩ) има доста повече хранилища за суров петрол, чиито капаците все още не е запълнен.

Любопитно е да се види, дали днешните отрицателни цени ще доведе до сблъсък с потребителите на дребно, които по принцип очакват, че по-ниски цени на суровия петрол водят и до по-ниски цени на бензина по бензиностанциите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!