Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри от ОПЕК ще обсъдят незабавното прилагане на сделката за съкращаване на добивите

МАЕ: Съкращаването на добивите от „ОПЕК +“ не е достатъчно за балансиране на петролните пазари

Няколко енергийни министри от ОПЕК ще проведат във вторник видеоконферентен разговор, за да обсъдят развитието на петролния пазар и начините за незабавно прилагане на договорените преди време съкращения на добивите, които трябваше да влязат в сила от 1-ви май, съобщи за Ройтерс източник от картела.

"Предложихме незабавно изпълнение на договорената сделка във формата "ОПЕК +", а да не се чака до 1-ви май, като също така да спрем свръхпроизводството през април", заяви същият източник от ОПЕК.

По-рано този месец страните производителки, участващи във формата "ОПЕК +", се договориха на съвместно намаляване на петролното производство с 9,7 млн. барела дневно, като съкращението трябваше да влезе в сила от началото на май и да бъде валидно до края на юни.

Днешната извънредна видеоконферентна среща идва, след като фючърсите на американския лек суров петрол на САЩ с доставка през май потънаха за пръв път в историята на пазара на отрицателна територия с оглед на рязкото свиване на потреблението в световен мащаб заради коронавирусната криза, което от своя страна доведе до силно запълване на капацитета на петролните хранилища.

Според други информации на днешната видеоконференция ще се обсъди идеята за извънредна среща на ОПЕК на 10 май, на която да договори още по-дълбоко съкращаване на производството.

МАЕ: Съкращаването на добивите от "ОПЕК +" не е достатъчно за балансиране на петролните пазари

Междувременно изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол отново посочи, че договореното съкращаване на производството от "ОПЕК +" не е достатъчно, за да се балансират петролните пазари.

"Докато намаляването на производството от "ОПЕК +" преди май е "солиден старт", необходими са допълнителни действия за балансиране на петролните пазари в резултат на текущият спад в търсенето", написа Фатих Бирол в Туитър.

Той добави, че с оглед на това МЕА предлага държавите, които са решили да намалят продукцията по-рано, да започнат тези съкращенията възможно най-скоро.

Въпреки това организацията също така призова финансовите власти да "обмислят приемането на мерки за обезсърчаване на безредните пазарни последствия". Освен това Бирол отбеляза, че страните, които имат стратегически запаси от петрол, трябва да изтеглят "излишъкът от барели с петрол от пазара", като предоставят капацитета си за допълнителни запаси.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ могат да закупят 75 75 милиона барела суров петрол и да сложат в Стратегическия си петролен резерв.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна