Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободното падане на петролните цени продължава

Петролните фючърси продължават брутално да поевтиняват за втора поредна сесия на търговия, достигайки нови 20-годишни дъна, след като в понеделник паникьосани търговци на стоковите борси сринаха за пръв път в историята изтичащите днес фючърсни контракти на американския лек суров петрол с доставка през май в отрицателна територия до -$ 37,63 за барел. Така де факто притежателите на тези фючърси трябваше да платят на купувачите, за да се освободят от тях.

И докато вчера останалите петролни фючърси сякаш останаха незасегнати от тази паника, днес фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни се сринаха с близо 50% към дъно от $ 9,09 за един барел - най-евтини юнски контракти на американския петрол от 1998 г. насам.

Фючърсите на петрола брент също се намират под силен натиск от продажби, понижавайки се в рамките на днешната търговия с 25,5% към $ 18 за барел за пръв път от декември 2001 г.

Междувременно фючърсните контракти на американския лек суров петрол с доставка през май, чийто вчерашен срив на отрицателна територия предизвика истински шок на петролните пазари, поскъпнаха преди тяхното изтичане в 21:30ч. българско време с около 130% към ниво от $ 9 за барел.

Основна причина за сривът на петролните пазари е рязко намаляващото потребление на черното злато заради въведените строги ограничения по цял свят с цел овладяване на коронавирусната пандемия. В същото време остава в пълна сила проблемът със свръхпредлагането и фактът, че голяма част от капацитета на хранилищата за петрол по света вече е запълнен.

Основният американски хъб за съхранение в "Кушинг" (Cushing), Оклахома, важна точка за доставка на петрол WTI, се очаква да бъде пълен до няколко седмици.

Днешният нов стръмен спад на юнските фючърси на петрола брент и на американския WTI показа, че пазарът остава притеснен, че преобладаващото предлагане и слабото търсене ще продължат и през следващите седмици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени