Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел призова за бързо създаване на Европейския фонд за възстановяване

Европейският съвет ще обсъди и постепенното излизане от карантината

| обновено на 21.04.20 в 23:29
Шарл Мишел. председател на Европейския съвет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изпратена покана до лидерите на страните членки за видеоконференция на Европейския съвет в четвъртък, неговият председател Шарл Мишел отправя призив Европейският фонд за възстановяване да бъде създаден колкото е възможно по-бързо.

Идеята беше дискутирана на последното заседание на Еврогрупата, без обаче да се стигне до конкретно решение.

Мишел подчертава, че Европейският фонд за възстановявне трябва да е в достатъчно голям обем и да е насочен към най-засегнатите в Европа сектори и географски части от коронавирусната пандемия. По неговите думи Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет на ЕС.

По-рано този месец Еврогрупата одобри три мрежи за сигурност - за работещите, малките и средни предприятия и страните членки от еврозоната. Тогава финансовите министри от еврозоната приеха пакет от икономически мерки срещу последиците от епидемията в размер на 540 милиарда евро. Шарл Мишел настоява мерките да бъдат утвърдени от Европейския съвет и прилагането им да започне до 1 юни.

Мишел е прикачил към поканата пътна карта за възстановяване, която има четири основни елемента на действие - напълно функциониращ и съживен Общ пазар, безпрецедентно инвестиционно усилие, глобални действия и функционираща система на управление.

Той също така съобщи, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят в четвъртък въпроса с постепенното облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от Cobid-19.

"Пътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си", посочва той в писмо до своите колеги по повод предстоящата четвърта видеоконференция, посветена на разпространението на заразата.

"Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките", допълва Мишел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна