Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 милиона работещи французи вече попадат в схемата за временна безработица

Мюриел Пенико, министър на труда на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на труда на Франция Мюриел Пенико заяви в сряда, че повече от 10 милиона трудещи се от частния сектор вече са попаднали в схемата за временна безработица, която беше въведена от правителството, за да се помогне на компаниите да понесат негативното въздействие на коронавирусната криза.

"Към днешна дата 10,2 милиона трудещи се в частния сектор са поставени в схемата за временна безработица, тъй като коронавирусната пандемия принуди временно затваряне на бизнеса в цялата страна. Това е повече от един на всеки два служители и засяга шест от десет компании в частния сектор", посочи г-жа Пенико в интервю за френското BFM Business radio.

Според нея над 90% от работещите в най-силно засегнатите сектори като хотелиерство и ресторантьорство и 93% в строителната индустрия са подали молби за обезщетения при частична безработица. Междувременно около 60% от френските частни компании са поставили техни служители в държавната схема за частична безработица в опит да се справят с причинената от коронавируса икономическа криза.

Тези 10,2 милиона трудещи се са приблизително 40% от работещото население в страната.

Самата схема за временна безработица беше въведена от френското правителство, за да се избегнат масови съкращения, като позволява на компаниите, по-специално на по-малките, да задържат временно служителите си на съкратено работно време, докато правителството плаща цялата или по-голямата част от техните заплати през този период.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна