Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предоставя финансова помощ от 3 млрд. евро на 10 партньорски държави

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия прие предложение за пакет от 3 млрд. евро за макрофинансова помощ (МФП) на десет държави партньори, които са съседи на ЕС или са кандидат членки, за да им помогне да ограничат икономическия спад в резултат на пандемията на коронавирус, съобщиха официално от ЕК.

Предложението е в рамките на стратегията "Екип Европа", силният и целенасочен отговор на ЕС в подкрепа на усилията на партньорските държави за справяне с пандемията на коронавирус. Това представлява важна демонстрация на солидарността на ЕС с тези страни в момент на безпрецедентна криза.

След предварителна оценка на нуждите от финансиране предложението на ЕК предвижда средствата да се разпределят, както следва: Република Албания (180 млн. евро), Босна и Херцеговина (250 млн. евро), Грузия (150 млн. евро), Хашемитското кралство Йордания (200 млн. евро), Косово (100 млн. евро), Република Молдова (100 млн. евро), Черна гора (60 млн. евро), Република Северна Македония (160 млн. евро), Република Тунис (600 млн. евро) и Украйна (1,2 млрд. евро).

Вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви: "Подкрепата на нашите съседи е от съществено значение по време на криза, за да поддържаме целия регион стабилен. Като част от глобалния отговор на ЕС на пандемията на коронавирус трябва да помогнем на съседните ни страни да преодолеят най-лошото от икономическото му въздействие. Тези "кризисни МФП програми" ще помогнат на 10 държави да гарантират макроикономическа стабилност и да защитят своите граждани и компании по време на кризата".

Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони каза: "Европейската солидарност не трябва да спира на границите на нашия съюз. Днес Европейската комисия предприема решителна стъпка, за да помогне на десет наши съседи в борбата им срещу коронавируса. Призовавам Европейския парламент и Съвета бързо да съгласуват този важен пакет".

Средствата по макрофинансова помощ (МФП) ще бъдат предоставени за период от 12 месеца под формата на заеми при изключително благоприятни условия, за да помогнат на тези държави да покрият непосредствените си, спешни финансови нужди. Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд средствата могат да допринесат за повишаване на макроикономическата стабилност и да позволят разпределянето на ресурси за защита на гражданите и смекчаване на негативните социално-икономически последици от коронавирусната пандемия. Този инструмент също така остава достъпен и за други страни, отговарящи на изискванията, които изпитват затруднения с платежния баланс.

Предложението на Комисията подлежи на приемане от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Като се има предвид спешната нужда от тази подкрепа, Комисията разчита на сътрудничеството на законодателите, за да осигури бързо приемане на предложението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна