Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунисти почетоха Ленин въпреки карантината в Москва

Руски комунисти и техни привърженици вървят към мавзолея на Ленин в Москва, докато вали сняг.
Снимка: БТА

Десетки руски комунисти пренебрегнаха наложените от властите в Москва ограничения заради коронавируса, за да положат цветя пред мавзолея на Владимир Ленин на 150-годишнината от рождението му, предаде Ройтерс.

Водени от Генадий Зюганов – лидерът на руската комунистическа партия, те преминаха през Червения площад в центъра на руската столица, за да изразят почитта си към болшевишкия лидер.

Ритуалът, който традиционно се извършва на 22 април, идва в четвъртата седмица на ограничителни мерки в Москва, която е най-засегнатия руски район от Covid-19.

На московчани е разрешено да излизат навън само за купуване на храна и лекарства в близост до жилището им, получаване на спешна медицинска помощ, разходка на домашен любимец или изхвърляне на боклука.

Полицай, охраняващ Червения площад, който иначе е затворен за граждани и обикновено е празен, заяви пред Ройтерс, че комунистите са получили специално разрешение за поклонението.

Агенцията посочва, че от полицията на Москва и кметството не отговорили незабавно на запитването им за коментар на това твърдение.

Зюганов заяви пред репортери на Червения площад, че сегашните руски усилия за сдържане на коронавируса не могат да бъдат сравнение със съветския подход за борба срещу взрива от едра шарка в Москва през 1960 г.

„Сега те дори не могат да произведат достатъчно маски за три месеца“, каза той.

Подобни поклонения за годишнината от смъртта на Ленин имаше и в други райони на страната.

Тези действия обаче предизвикаха критики от хора, според които комунистите нарушават противоепидемичните мерки.

Владимир Жириновски – лидер на Либерал-демократическата партия, каза, че хората, които полагат цветя на мавзолея на Ленин трябва да бъдат арестувани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени