Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязкото поскъпване на петрола подкрепи пазарите на акции

Подем на борсите в Европа и САЩ с около и над 2%

Европейските и американските фондови борси напредват с около и над 2% по време на търговият в сряда, намирайки подкрепа от силният ценови отскок на петролните фючърси от техните 21-годишни дъна, както и от добри финансови отчети на водещи компании от двете страни на океана.

Основните борси на стария континент приключиха търговията на зелена територия, заличавайки част от вчерашните солидни загуби, след като петролът ограничи първоначалния си пореден ценови спад и през втората половина на деня успя да поскъпне доста рязко.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нарастват към 21:00ч. българско време със 7,7% към $ 20,80 за барел, заличавайки сутрешен драматичен спад с 25% до 21-годишно дъно от $ 15,98 за барел (най-ниско ценово ниво от юни 1999 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни пък нарастват с цели 26% към $ 14,65 за барел, след като само ден по-рано те се сринаха до едва $ 6,50 за барел (най-ниско ниво от февруари 1999 г.).

Известното успокояване на петролните пазари, които през последните дни преживяха истински шок, допринесе за нарастване на общия европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 в края на днешната търговия с 1,79%. Само ден по-рано той се срина с 3,4%, отбелязвайки най-драматичен дневен спад от 23-ти март насам.

Немският индекс Dax 30 приключи търговията в сряда с повишение от 1,61%, френският CAC 40 - с 1,24%, а британският FTSE100 се повиши с цели 2,29%.

Силният ценови отскок на петрола допринесе за солидно поскъпване на акциите на енергийни гиганти като British Petroleum и Royal Dutch Shell Group с близо 6%.

Европейските инвеститори приветстваха и добрите финансови резултати на компании от фармацевтичния сектор. Акциите на Roche Holding поскъпнаха с 2,66%, след като швейцарска компания за лекарства отчете нарастване на продажбите през първите три месеца на годината.

Силен ръст с 8,34% отбелязаха и акциите на STMicroelectronics, след като голямата европейска технологична компания за производство на микрочипове също отчете по-висока печалба и приходи през първото тримесечие.

Позитивното представяне на европейските борси се пренесе и на Уолстрийт, където американските инвеститорите също приветстват опита за стабилизация на петролния пазар, както и гласуваният снощи от Сената на САЩ нов пакет от икономически мерки за близо 500 млрд. долара в подкрепа на малкия и среден бизнес, който беше силно засегнат от коронавирусната криза.

Около два часа преди края на днешната търговия на Уолстрийт, индексът на сините чипове DJIA нараства с 460 пункта (повишение с 2%), широкият индекс S&P500 се повишава с 2,34%, а технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с цели 2,8%.

Това представлява първо нарастване на Уолстрийт от началото на седмицата и след като вчерашната търговия приключи към двуседмични дъна.

И тук рязкото поскъпване на петрола се отразява позитивно на акциите на енергийните компании, като тези на Exxon Mobil поскъпват с 2,45%, а на Chevron Corp - с 2,65%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна