Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Великобритания е изправена пред исторически икономически шок

Страната трябва да възстанови модела си на растеж след края на пандемията

Британската икономика вероятно преживява най-дълбокия си икономически шок от векове, но тя трябва да възстанови модела си за растеж от преди коронавирусната криза, след като пандемията приключи, заяви в четвъртък членът на Английската централна банка Герджан Вилхем Влийгхе.

"Въз основа на ранните показатели и въз основа на опита в други страни, които бяха засегнати малко по-рано от Обединеното кралство, изглежда че преживяваме икономическо свиване, което е по-бързо и по-дълбоко от всичко, което сме виждали през миналия век, или вероятно от няколко века насам", посочи в своя реч Влийгхе, съобщава Ройтерс.

"Потенциалът на икономиката в момента е тежко разклатен, но след като пандемията приключи по принцип икономиката трябва да се върне приблизително към траекторията си от преди коронавирусната криза".

В опит да омекоти икономическия удар, който нанесе вирусната пандемия, АЦБ намали през март на два пъти основната си лихва до рекордно дъно от 0,1% и увеличи обемът на закупуваните от банката облигации с рекордните 200 млрд. паунда.

Британските бюджетни анализатори предупредиха на 14 април, че икономиката на страната може да се свие с цели 13% през тази година, което ще се окаже най-драматичният спад от поне три века насам и ще е в резултат на въведените от правителство строги ограничения и затваряне на национално ниво, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

В днешната си онлайн реч Герджан Влийгхе посочи, че според настоящият приоритет на паричната политика, с много помощ и от фискалната политика, е възможно да върне икономиката най-скоро в предвирусна траектория на растеж.

Според него Английската централна банка е готов да предприеме по-нататъшни действия в подкрепа на икономиката в съответствие с нейната компетентност.

Следващото редовно заседание на Комитета по паричната политика на АЦБ е насрочено за 7-и май.

Централният банкер също така коментира опасенията, че АЦБ прибягва до постоянно печатане на пари, за да помогне на правителството да увеличи публичните разходи. "Централните банки използват своите баланси за постигане на целите на паричната политика. По този начин те влияят на държавните финанси", посочи той и допълни: "Това винаги е било така и това продължава да е така. Това по никакъв начин не засяга независимостта на централната банка и способността й да постигне инфлационните си цели".

Повод за тези негови коментари беше решението на АЦБ от по-рано този месец да финансира временно държавните разходи в отговор на пандемията от Covid-19,  ако необходимите правителствени средства не могат да бъдат привлечени от дълговите пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна