Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Либия се превръща в експериментално бойно поле

Боец на международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи. 22 април 2020 г.
Снимка: БТА

Либия се превръща в „експериментално поле за всякакви видове нови оръжия“, докато чуждестранните помощници на враждуващите страни доставят оръжия и бойци в нарушение на ембаргото, предупреди действащият спецпратеник на ООН, цитирана от Ройтерс.

Конфликтът в северноафриканската страна ескалира рязко този месец с яростни боеве на няколко различни фронта в западната част на Либия, въпреки призивите на ООН за примирие с цел борба с коронавируса.

Новата вълна боеве се подхранва от оръжеен внос от чужбина, заяви спецпратеникът Стефани Уилямс в онлайн пресконференция.

„Имаме нещо, наречено RPO-A, вид термобарична система, която се използва в южните предградия на Триполи. Имаме нови дронове, които се внасят, включително и дронове-самоубийци, които се взривяват при удар“, каза Уилямс.

„И това са само два примера за ужасяващи оръжия, които се разполагат в градски райони, което е абсолютно неприемливо“, подчерта тя.

Опасенията, че конфликтът може още повече да се задълбочи, когато късно снощи международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи съобщи, че разследва потенциална химическа атака срещу свои сили.

Повече от година т.нар. Либийска национална армия на Халифа Хафтар води ожесточена офанзива за завладяване на столицата.

Хафтар е подкрепян от ОАЕ, Русия и Египет, а властите в Триполи от Турция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени