Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР добавя 3 млрд. евро към антивирусния си пакет за подкрепа

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви в четвъртък, че ще увеличи с 3 милиарда евро пакет за подкрепа, за да помогне на засегнатите компании да смекчат икономическия удар от коронавируса, съобщава Ройтерс.

През март ЕБВР обяви пакет за подкрепа от 1 млрд. евро, включително мерки за осигуряване на спешна ликвидност, оборотен капитал и търговско финансиране, както и преструктуриране на съществуващите си клиенти, засегнати от кризата.

Обхватът на програмата също ще бъде разширен, за да включва филиали на съществуващи клиенти, се казва в съобщение на банката.

Освен това сега банката ще предостави средства посредством линии за осигуряване на ликвидност  на общини, за да подпомогне поддържането на основни публични услуги, заяви президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти.

"Някои от тези икономики вече са бяха засегнати от по-ниските цени на суровините, сега те са засегнати от мерките за овладяване на вируса, което означава, че веригите на стойност са били прекъснати, туризмът се е сринал“, посочи той пред Ройтерс и добави: "Редица от тях са много зависими и от паричните преводи, които също се сринаха", визирайки паричните преводи, които хора, работещи зад граница, превеждат на техните семейства в дадена държава.

В изявлението на ЕБВР се посочва, че общите инвестиции на банката през периода 2020 - 2021 г. ще възлязат на 21 милиарда евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна